Hírek

2013.08.08. 22:00

Közületi adósok is akadnak

Zalaegerszeg - Jelenleg 1308 fogyasztónál van érvényben vízkorlátozás hátralék miatt a Zalavíz Zrt. területén. A kintlévőség ugyanakkor csökken.

Szabó Judit

A Zalavíz Zrt. kintlévőségeiről Németh Andrea gazdasági igazgatótól megtudtuk: a 2011 év végi 184 millió forintról tavaly év végére 171 millióra csökkent, s az idei első félévben tovább mérséklődött.

- A kintlévőség a társaság 3,8 milliárd forintos árbevételéhez képest nem jelentős, és manapság kevés közszolgáltató mondhatja el magáról, hogy a hátralékok csökkenő tendenciát mutatnak  - értékelte a változásokat Németh Andrea.

Pattogó Bence megyeszékhelyi diák bicikliszerelés után a Berzsenyi utcai kútnál frissíti magát. Fotó: katona Tibor

A tendencia hátterében a behajtási tevékenység eredményessége áll. Havonta küldenek fizetési felszólításokat azoknak, akik 30 ezer forintnál nagyobb összegű víz- és csatornadíjjal tartoznak, és újdonság, hogy azokat is felszólítják a tartozás rendezésére, akiknek 30 ezer forintnál kevesebb az adósságuk.

- A kis összegű hátralékokra vonatkozó intézkedések hatékonyak, s a lakosságnak is könnyebb kifizetni a tartozást, ha kezelhető szinten van.

Az adósok között magánszemélyek, közületek és önkormányzatok is találhatók. Azokkal az önkormányzatokkal, melyek kimaradtak az adósságkonszolidációból, és hátralékuk van, külön megállapodást kötött a Zalavíz. A szolgáltató jelenleg 1308 hátralékosnál alkalmaz vízkorlátozást. Míg átlagosan 35 fogyasztónál vezetnek be vízkorlátozást, idén a nyári hónapokban 20-nál tették ezt meg, általában csak a legnagyobb hátralékosoknál. A gazdasági igazgató hozzátette: hosszú eljárás előzi meg a szűkítők felszerelését, a fizetési felszólítás után még eltelik 21 nap, aztán küldenek ügyvédi levelet, s még öt nap áll rendelkezésre hogy a hátralékos lépéseket tegyen tartozása rendezésére. A vízkorlátozással érintettek listáját minden esetben megküldik a tisztiorvosi szolgálatnak, csak ezután korlátozzák a fogyasztást, hangsúlyozta Németh Andrea.

Zalaegerszegen a közkutakból való vízvétel továbbra is korlátlan lehetőség, ugyanakkor ez sincs ingyen, a számlát az önkormányzat fizeti. Most már a közkutak többségén mérik a fogyasztást, az utolsókra hamarosan rákerülnek a mérőórák. Információink szerint nem jelentős az a vízmennyiség, amit ezekből használ a lakosság, hiszen a vezetékes vízellátás gyakorlatilag mindenütt biztosított. Olyanra nem volt példa, mint Ózdon, hogy hatalmas számla érkezett a közkutak használata után az önkormányzathoz, s nagy vihart kavart, hogy ezután megszüntették, illetve korlátozták a vízkivételt.

A közkutak száma a Zalavíz illetékességi területén egyébként csökkent: amíg régebben volt vagy száz, most körülbelül feleennyi található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!