Hírek

2013.08.23. 14:58

Dilemma: a rezsicsökkentés új kihívások elé állítja a szolgáltatókat

Nagykanizsa – A kormány folytatja a rezsicsökkentést. De hogyan érinti mindez a szolgáltatókat?

Horváth-Balogh Attila

Július elsejével 10 százalékkal mérséklődtek a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási díjak, olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés. Vajon a szolgáltatók hogyan tudják kompenzálni  a rezsicsökkentés miatt kieső bevételeiket? Az általunk megkérdezettek újabb szolgáltatások, szabadáras termékek bevezetésével és spórolással.

– A rezsicsökkentés előírásainak megfelelően természetesen, nekünk is felül kellett vizsgálnunk eddigi árainkat – mondta el Horváth Balázs, a hulladékszállítást végző nagykanizsai Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője. – A lakosság által fizetendő új díjak képzésekor az alapot a 2012 áprilisában alkalmazott tarifák jelentik, ezeknek a 4,2 százalékkal megemelt összegét kellett társaságunknak 10 százalékkal csökkenteni. Ez vonatkozik a természetes (tehát magán) személyekre, a nem természetes személyek esetében a szabályozás ennél bonyolultabb. A fentiek okán tehát a rezsicsökkentés komoly megtakarítást jelent lakossági partnereinknek. Ennek összegét számlánként fel is kell tüntetnünk, továbbá részletes tájékoztatást is kapnak a közvetlenül nekünk fizető ügyfeleink.

Vízfogyasztást olvas le modern, GPS-alapú műszerével a kanizsai Vízmű munkatársa, Dömötör Sándor. A cégvezetés abban bízik, hogy a rezsicsökkentéssel kevesebb lesz a nem fizető ügyfél (Fotó: Szakony Attila)

Horváth Balázs kérdésünkre elmondta: nyilvánvalóan, mint minden gazdasági társaságra, a Netta-Pannoniára is érvényesek a piaci törvényszerűségek, azaz a rezsicsökkentésből adódó bevételkiesés biztosan megjelenik majd az év végi eredményben. Ez már ebben a féléves periódusban is több 10 millió forintra tehető. De ezen kívül is komoly költségnövekedés tapasztalható, ami szintén érinti a céget: így például a lerakási adó, díjfelügyeleti hozzájárulás és az elektronikus útdíj.

– A menedzsment feladata tehát nem csak a rezsicsökkentés maradéktalan megvalósítása, hanem az is, hogy a céget megfelelően működtesse, s a rendelkezésre álló eszközöket hatékonyan kihasználva megfeleljen a tulajdonos elvárásainak is – jelentette ki Horváth Balázs. – Cégünk a közszolgáltatási tevékenységen kívül mást is végez, számos hulladékfajtára igyekszik megoldást kínálni és nem csak a lakossági ügyfélkört, hanem egyéb vevőcsoportokat illetően is. Vagyis – kiterjedt működési területünket figyelembe véve – új üzleti lehetőségek felkutatásával és megvalósításával próbálunk továbbra is eredményesen működni.

Kassai Zoltán, a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű ZRt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre azt mondta: mivel a rezsicsökkentés július elsején lépett életbe, azzal a júliusi fogyasztáshoz kapcsolódó számlában találkozhatnak majd a fogyasztók. Akinek havi a számlázása, az augusztusban, akinek kéthavi, vagy féléves, az később.

– Hogy ez összegszerűen mit jelent a cég számára, az majd csak év végén derül ki – mondta. – Természetesen, vannak kalkulációk, de erről nem szeretnék részleteket elárulni. Mindenesetre, én bízom a rezsicsökkentés pozitív hatásában, azaz hogy a nemfizetők közül többen döntenek a fizetés mellett és csökkenhet a kintlévőségünk. Ezzel együtt a bevételcsökkenés kompenzálására többféle stratégiát is készítünk, melyekről majd az igazgatóság és felügyelőbizottság együttes ülése dönt szeptemberben.

Megtudtuk, a Zalavíz Zrt.-nél a rezsicsökkentésből fakadó bevételkiesés közel 157 millió forint.

Mint azt Németh Andrea gazdasági igazgató kérdéseinkre válaszlevelében írta: a Zalavíz Zrt. ezzel együtt is partner a rezsicsökkentésben.

– Fogyasztóink részére hamarosan kézbesítjük az első rezsicsökkentett számlákat, melyben a díjak 10 százalékos csökkentésre kerültek – írta. – Fontos tudni, hogy csak az árhatósági jogkörbe tartozó vízi közmű-szolgáltatási díjelemekre vonatkozik a csökkentés, úgy mint ivóvíz alapdíj, ivóvíz fogyasztásfüggő díj, szennyvíz alapdíj és szennyvíz fogyasztásfüggő díj. Egyéb díjaink, mint például a késedelmi kamat, behajtási díjak, igazolások díjai, és a többi, nem változnak. A rezsicsökkentéssel egyidejűleg a Zalavíz Zrt. a törvény előírásait figyelembe véve új számlaképet vezet be, legfontosabb változás, hogy a számlában kiemelten tüntetjük fel a rezsicsökkentés kapcsán jelentkező díjkülönbözetet. A számla tartalmazza az adott elszámolási időszak vonatkozásában a rezsicsökkentés nélküli, valamint rezsicsökkentéssel számított számlavégösszeget, azt, hogy a különbözetből adódóan milyen összeget takarított meg, valamint azt is, hogy a 2013. július 1-je óta igénybe vett szolgáltatás tekintetében halmozottan mennyi megtakarítás keletkezett adott fogyasztó esetében. A 2013. július 1-jét követő elszámolási időszakra vonatkozó számlákon feltüntetett ténylegesen fizetendő díj már minden esetben tartalmazza a 10 százalékos csökkentést. A számla részletezésében szereplő egységárak szintén a csökkentett árak. A rezsicsökkentés érvényesítése a 2013. július 1-je utáni elszámolási időszakra vonatkozik. Így az első elszámoló számlákon, amennyiben az elszámolási időszak a rezsicsökkentés kezdő időpontjánál korábbi, a csökkentés időarányosan kerül megbontásra.

Ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy a rezsicsökkentés végrehajtásából fakadó árbevétel-kiesés nagyságrendjéből adódóan jelentős mértékben befolyásolja a társaság eredményességét. Ennek mértéke ugyanis a Zalavíz Zrt. esetében közel 157 millió forint. Emellett számos egyéb teher, bevezetett adó – közműadó, tranzakciós illeték – nehezíti az ő gazdálkodásukat is.

– Ezek kompenzációs forrásait meg kell találni, amely kihívást jelent – folytatta. – Tovább folytatjuk az elkezdett költségracionalizáló intézkedéseinket, keressük a „szabadáras” piaci szolgáltatások bevezetésének lehetőségeit. E nehéz terhek ellenére sem adtuk fel innovatív tevékenységeinket a fejlődés, a magas színvonalú, kiemelkedő szolgáltatásnyújtás érdekében.

Kovács József, a nagykanizsai Füstfaragók Kéménytechnikai Kft. ügyvezetője ugyancsak azt mondta érdeklődésünkre: keresik a lehetőségeket és a megoldásokat, melyekkel kompenzálni tudják a rezsicsökkentés okozta bevételkiesést.

– Sajnos, mi újabb piaci lehetőségeket már nem tudunk felkutatni, ezért nekünk is azt kell áttekinteni, hol, mely területeken lehet megtakarítani – mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!