Hírek

2013.06.14. 08:18

Staféta - Miszori Józseffel

Kulcsárné Csejtei Marianna legutóbb Miszori Józsefnek, a dobronhegyi Kandikó csárda vezetőjének adta tovább a stafétát, azt tudakolva, akad-e még a tarsolyában göcseji ételkülönlegesség, amit megosztana velünk.

Magyar Hajnalka

- Említhetném a csücsöri paprikás nevű ételt - mondja kapásból Miszori József, akit sokan csak Bobiként ismernek aktív focista múltja miatt. - A csücsöri paprikás nem más, mint töltött tészta, szalonnás, paprikás mártásban. A recept az alábbi: lisztből, tojásból, egy  kis vízből nyújtott tésztát készítünk, kisodorjuk,  kis négyzeteket vágunk belőle, amelyeket megtöltünk darált hússal. Batyukat alakítunk ki belőlük, s kifőzzük. A mártáshoz szalonnát csordítunk, vöröshagymát pirítunk a zsíron, megpaprikázzuk, s leöntjük vele a batyukat. Ezután az egész mehet a sütőbe, ahol szépen megrotyogtatjuk. 

A fenti receptet  kevesen ismerik, ám nem véletlen, hogy Miszori József köztük van, hiszen szakácsként mestere az eredeti, tájjelegű ízeknek. Már a kezdetekkor, az  Arany Bárányban dolgozva is felkeltette  érdeklődését a népi gasztronómia, s ahogy vidékre került, végképp elkötelezett hívévé vált.   Étkeihez maga szedi az erdei gombát s friss fűszernövényeket használ.  2008-ban, Mészáros T. László fotográfussal közösen  meg is jelentetett egy könyvet Göcseji históriák és ételek címmel. 

- A csücsöri paprikás igen régi göcseji recept, de  ma már nem nagyon készítik - folytatja. - Ennek egyik oka, hogy meglehetősen munkaigényes. Jómagam gyűjtéseim során akadtam rá, az idősebb emberek még jól emlékeznek rá.  

Miszori József a stafétát Marx Mária etnográfusnak adta tovább, azt tudakolva, milyen szerepet tud vállalni a Göcseji Falumúzeum a régi paraszti  ételek népszerűsítésében.

Ezek is érdekelhetik