Hírek

2013.06.17. 16:14

Folytatódtak az érettségik Zalában is

Zalaegeszeg, Lenti - Megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségik. Zalaegeszegen a Deák székhelyiskolában, Lentiben pedig a Gönczi gimnáziumban édeklődtünk vizsgák után.

Szabó Judit

A Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola igazgatója, Rozmán Sándor elmondta: hat bizottság vizsgáztat folyamatosan ezen, és  a jövő héten is. A tavalyi évhez képest különbség, hogy a sikeres érettséginek magasabbak a követelményei, több pontot kell elérni az elégségeshez.  Voltak, akiknek ez gondot okozott, főleg matematikából. A Deákból egyébként az érettségizők 35 százaléka megy felsőoktatási intézménybe. Ezt jó aránynak tartja az igazgató, olyan értelemben is, hogy a szakképzésben is maradni kell tanulóknak.

Fekete Bence és Kovács Mátyás az első akadémiai labdarúgó osztályban végzett a Deák-iskolában. Már túl voltak a szóbelin, amikor találkoztunk velük.

- Én magyarból, történelemből és testnevelésből tettem szóbeli érettségit, s mivel elrontottam a matek írásbelit, ebből a tárgyból is kellett szóbeliznem - osztotta meg a Zalai Hírlappal Fekete Bence. - Nyelvből szerencsére nem kellett vizsgáznom, az már tavaly sikerült. A  szóbeli érettségi nem volt nehéz annak, aki készült, csak össze kellett szedni a gondolatokat - említette Bence, aki a  jövőben is a  futballal szeretne foglalkozni.

- Szerintem nem volt könnyű a szóbeli. Történelemből nem volt szerencsém a tételhúzáskor, de azért úgy érzem, meglesz a érettségi - tette hozzá Kovács Mátyás.

Lentiben, a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában is hétfőn kezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák. Bodó Emesének két tárgyból kellett felelnie, mert matematikából és angolból emelt szintű vizsgát tett, a németet pedig már tavaly kipipálhatta.

- Úgy érzem, mindkét feleletem nagyon jó lett - mondta megkönnyebbülten, miután kilépett a teremből. - Magyarból a Bánk bánt, történelemből a nagy földrajzi felfedezések korát húztam. Sokat készültem a vizsgákra, főleg azon tárgyakból, amelyekből emelt szintre jelentkeztem, de a többire is maradt időm.

Osztálytársa, Balogh Ádám ugyancsak két tárgyból vizsgázott hétfőn, magyarból és angolból. Mint mondta, előbbivel nem volt szerencséje, Madách Ember tragédiáját húzta, ami szép tétel, de túl nagy téma. Ennek ellenére úgy érzi, az ő felelete is jól sikerült.

- Az érettségire a négy év során folyamatosan készültek a diákjaink, hiszen nem csak az utolsó év tananyagából kellett számot adniuk - tette hozzá Bíró Krisztina osztályfőnök. - Az utolsó évben rendszerező, illetve ismétlő órákon vettük át újra a témákat, ezzel párhuzamosan szóban és írásban is kellett felelniük. Kollégáim nevében is mondhatom, elvileg mindent megtettünk azért, hogy kellő alapot kapjanak tanulóink, de az már rajtuk múlt, hogy ezzel hogyan éltek.

Ezek is érdekelhetik