Hírek

2013.05.07. 13:38

Szeméttelepeket számolnak fel Zalában

Egervár - Felszámolják az Egervár és Lakhegy között kialakult illegális hulladéklerakót a Zalaispa-projekt keretében. A Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás további két zalai és egy vasi szeméttelepet is rekultivál.

Szabó Judit

Újabb környezetszennyező, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg Zala és Vas megyében. Egerváron és a Vas megyei Csöngén már megkezdődtek a munkák, Padáron és Pusztamagyaródon pedig akkor indulnak, ha befejeződik a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.

- A Zalaispa-programban részt vevő több mint 280 település felének a területén már régebben felszámoltuk az illegális hulladéklerakókat pályázati támogatással. Ott tudtuk ezt megtenni, ahol a területek önkormányzati tulajdonban voltak. A közelmúltban újabb lehetőség adódott a rekultiváció folytatására, négy településen valósítjuk meg a programot - nyilatkozta Dékány Endre, a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.

A társulás közel 170 millió forint támogatást nyert el a négy lerakó megszüntetésére. Ez a költségek 90 százalékára elegendő, a maradék 10 százalékot az önkormányzati társulás fedezi. Egerváron egy horhosban kialakult lerakót tüntetnek  el május közepéig.

Egerváron hamarosan véget ér  a hulladéklerakó felszámolása. Fotó: Pezzetta Umberto

- Annak ellenére hordtak oda szemetet az emberek, hogy Egerváron nagyon  régóta működik a szervezett hulladékszállítás. Megbüntetni  nem tudtunk senkit, hiszen ahhoz tetten kellett volna érni a környezetszennyezőket.  Most nagyon örülünk, hogy  felszámolják a lerakót,  szépen rendbe lesz téve ez a terület - összegezte Szijártó József, Egervár polgármestere.

Az egervári lerakó az előzetes felmérés szerint zömében települési, háztartási hulladékot tartalmaz, s van közte kisebb mennyiségű építési és bontási hulladék, föld és kő is. A szemét  mennyisége 3-4000 köbméter közötti. Az elvégzett laborvizsgálatok alapján a talajban és a felszín alatti vizekben nem okozott szennyezést a telep.  A beruházás műszaki ellenőre, Berkes Gergely közölte:  látszik, hogy az illegális lerakót egy ideje már nem használja a lakosság, a lerakott szemét régi, egy része már el is bomlott.

A rekultiváció menetéről elmondta, hogy a kivitelező munkagépek segítségével folyamatosan szedi fel a hulladékot, s közben szelektálja, rostálja. A kiválogatott szemetet a zalabéri lerakóra szállítják. A rostálás során visszamaradó földet a kitermelt hulladék helyére visszatöltik, majd elegyengetik a talajt. Végül fűmaggal szórják be a területet, így adják vissza a táj korábbi, természetes jellegét. A területet a későbbiekben évente kétszer kell kaszálni, ez az önkormányzat feladata lesz, mutatott rá a műszaki ellenőr.

Az illegális lerakók felszámolása egy jogszabály szerint az önkormányzatok feladata, de sok település nem tudja elvégezni   az anyagi és technikai nehészségek miatt. A Zalaispa társulás tervezi, hogy a jövőben is átvállal ilyen feladatot, ha nyer hozzá pályázati támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!