Hírek

2013.05.10. 08:18

Ismét kanna-virágözönnel készülnek Zalakaroson

Zalakaros - Hagyományosan idén nyáron is pirosba öltözik Zalakaros főutcája közel egy kilométer hosszúságban, ugyanis a jövő héten majd' 30 ezer tő kannavirág kiültetését kezdik meg. A dísznövény mára a település szimbólumává vált.

Horváth-Balogh Attila

A kannák Amerika trópusi területein őshonosak, ahol napsütötte, mocsaras helyeken élnek - tudtuk meg Biczó Tamástól, a Zalakaros közterületeit, dísznövény-felületeit karbantartó Karos-Park Kft. ügyvezetőjétől.

- Tekintélyes termete, dekoratív lombozata, több, mint 3 hónapon át nyíló világító színű, sajátságos virágzata révén a kertek és parkok leglátványosabb díszei közé tartozik, s a trópusok hangulatát idézi a kanna (latin nevén Canna generalis) - mondta elöljáróban Biczó Tamás. - A nemzetség neve a görög kanna szóra vezethető vissza, ami csövet jelent és a növény hajtásainak üreges szárára utal. Hazánkban kána, rózsanád, virágnád néven is ismerik.

A fürdővárosba látogató turisták is örömmel fogadják a piros virágpompát. Fotó: ZH-archív

Biczó Tamás annak nem tudja a pontos idejét, hogy mikor került a kanna Zalakarosra, de az biztos, hogy nem mostanában. Ez akkor történt, amikor még létezett a városüzemeltetés, azaz körülbelül másfél évtizede - tudtuk meg a szakembertől.

- Az akkori vezető, Káldiné Kopcsándi Szilvia vásárolt néhány rizómát (ez a növény gyöktörzse, ezzel szaporítják), s azokat ültette el. Nagyon szépen díszlettek a növények, látszott, hogy jól érzik magukat ezen az éghajlaton és talajon. Azokból a rizómákból származnak a most elültetendő szaporítóanyagok is - legalábbis, ami a piros fajtát illeti.

Apropó, fajta: Biczó Tamás azt is elmondta, hogy a kannavirágnak több színváltozata van. Zalakaroson a klasszikus "The President" nevű, zöld levelű, piros virágú, a "Wyoming", barna lelevű, terracotta virágú és a "Héra", zöld levelű, sárga virágú fajtát ültetik.

- Mivel fény-, hő-, víz- és tápanyagigényes növényről van szó, folyamatos ápolást igényel - magyarázta. - Az elnyílt virágokat folyamatosan el kell távolítani, így biztosítható az állandó színpompa.

Az ügyvezető azt is hozzátette, a rizómákat október végén, november elején, a fagyok beállta előtt szedik fel, s fagymentes helyen tárolják. Ez Zalakaros esetében az általános iskola pincéje, aminek kiváló a mikroklímája. Ez azért fontos, mert ha száraz a levegő, a rizóma összetöpped, ha pedig túl párás, berothad.

A település egyébként a piros virágpompával sikeresen szerepelt az elmúlt években a Virágos Magyarországért-versenyen is: 2002-ben első helyezett lett az országos megmérettetésen, egy évre rá pedig ezüst minősítést kapott a nemzetközi seregszemlén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!