Hírek

2013.04.23. 15:56

Segítséget adnak tanúskodáshoz

Zalaegerszeg - Jár-e útiköltség, kötelező-e a megjelenés, kell-e találkoznia majd a vádlottal is? Ilyen és hasonló kérdéseket tesznek fel azok, akiket tanúkét idéznek meg bíróságokra.

Arany Gábor

A válaszokat pedig 2008 szeptemberétől erre felkészített tanúgondozóktól kaphatják meg. Egyikük, Csekéné Balogh Szilvia irodavezető, a Zalaegerszegi Törvényszékre büntetőügyekben idézett tanúkat segíti információkkal.

- Gyakran arra kíváncsiak az idézettek, hogy milyen ügyben kell tanúskodniuk - kezdte Csekéné. - Az esemény és a bírósági tárgyalásra szóló idézés kézbesítése között ugyanis nem egyszer hetek, vagy éppen hónapok telhetnek el. Emiatt nem mindenki emlékezik rá, hogy miről is kell vallomást tennie. Mivel az idézésben az elsőrendű vádlott neve szerepel hivatkozásként, ez alapján a tanúk gyakran nem is tudják, felidézni magukban az ügyet - magyarázta. - Leggyakoribb kérdés ez után: kötelező-e a részvétel a tárgyaláson. Általában betegségre, munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva próbálják kimenteni magukat. Manapság gyakori, hogy külföldön dolgozik az érintett, ilyenkor igyekszünk olyan időpontot találni, ami megfelel számára, de van mód írásbeli vallomástételre is. Ha valaki pedig olyan betegségben szenved, hogy nem tud a tárgyaláson megjelenni, akkor kiküldött bíró is felkeresheti a tanút, hogy ő is megtehess a vallomását. Mindezek engedélyezéséről az ügyben eljáró bíró dönt, mert a személyes jelenlét a tárgyalásokon alapvető fontosságú - tette hozzá.

Csekéné Balogh Szilvia:  - Érdeklődni lehet telefonon is, és terjed az e-mail használata. Fotó: Arany Gábor

- A bűncselekmények érintettjei, sértettjei gyakran nem szívesen találkoznak újra a tettesekkel vagy azok családtagjaival, mert félnek. Erre is gyakran irányulnak a kérdéseik, kéréseik. Ezek méltányolhatók az eljárás során, és indokolt esetben van mód arra, hogy a tanú számára biztonságos és megnyugtató környezetben várakozzon, a vádlottól pedig elkülönítve tegyen vallomást - tudtuk meg a törvényszék tisztviselőjétől.

A Zalaegerszegi Törvényszéken a civilisztikai ügyszakban és a büntető ügyszakban egy-egy tisztviselő (és egy-egy helyettes) foglalkozik - más munkaköri feladata mellett - a tanúgondozással. A helyi bíróságokon ugyanilyen keretek között látja el két-két munkatárs a tanúgondozást. Ők tehát azok, akikhez a bíróság előtti megjelenéssel, a tanúzás módjával, a tanú jogaival és kötelességeivel kapcsolatos kérdéseikkel fordulhatnak a beidézettek.

A megkeresésekről, kérdésekről, intézkedésekről feljegyzés készül. Ez alapján tudható, hogy  a Zalaegerszegi Törvényszéken a bevezetés csonka évében 21, majd 2009-ben 155, azt követően pedig évente 140-160 alkalommal keresték fel a tanúgondozókat kérdéseikkel a megidézettek. A Zalaegerszegi Járásbíróságot pedig évente 6700 esetben kérnek információkat a tanúk. Érdeklődni lehet személyesen és telefonon, de terjed már az e-mail használata is - derült ki az összesítésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!