Hírek

2013.03.16. 21:30

Fecskeház program: haza szeretnének költözni

Zalaszentgrót – „A fiatalok között mindig vannak, akik tanulmányaik, lehetőségeik feltérképezése után haza szeretnének költözni szülővárosukba, szülőfalujukba. A fecskeház program őket kívánja segíteni” – adott rövid összefoglalót a célokról Boda Adrienn, a Zalai Hazatérők Egyesülete elnöke.

Sámel József

Jó úton halad a szervezet által a zalaszentgróti kistérségben beindított, a kis településeken egyedinek számító Fecskeház program, melynek ötletgazdájától, Guitprechtné Molnár Erzsébettől, a néhány éve úgy gondolta, hogy a fiatalokat nemcsak a munkahelykeresés, hanem a lakhatás területén is segíteni kell. Letelepedés nélkül ugyanis tanulmányaik befejezése után biztosan elköltöznek. A Celodin Zalai Alapítványal közösen ezért alakították meg a Zalai Hazatérők Egyesületét, mely azóta is a fiatalok érdekében dolgozik, több területet is felvállalva.

- Saját tapasztalatból is beszélhetek, hiszen az egykori program résztvevői közül többen helyben telepedtünk le, s vállaltunk munkát. Nekünk sikerült, s szeretnénk, ha ez mások esetében is így történne – mondta Boda Adrienn. – Tény: nem könnyű manapság a helyzet. Mert mit tehet a fiatal, ha vidéken, akár kisvárosban, akár falun lakik? Az általános iskola után folytatnia kell a tanulmányait, amire helyben nincs lehetősége. A közép- vagy felsőfokú iskola elvégzése után persze hazatérhet, ám az elhelyezkedése során nehézségekbe ütközik. Ha sikerül is munkát találnia, újabb problémák adódnak, hiszen le kell telepednie. Nos, ez legtöbb fiatalnál segítség nélkül nem működik. Márpedig támogatás nélkül nem találják a helyüket, s végül külföldön keresnek, találnak munkát.

A hazatérők - Szeghy Szilvia, Boda Adrienn és Dézsiné Sejber Ágnes – letelepedni vágyó társaikat kívánják segíteni. Fotó: Sámel József

Boda Adrienn tudja és vallja: a probléma komplex, emiatt szorgalmazták mindig a széleskörű összefogást. A munkahelyteremtés ugyanúgy szerepel a céljaik között, mint a lakhatási problémák megoldása és a szabadidős programok szervezése.

- A közös gondolkodás során merült fel a fecskeházak ötlete, melyek átmenetileg nagyban segíthetik a le-, illetve a visszatelepedni vágyó fiatalokat, legyen szó akár egyedülálló személyről, vagy párról – tette hozzá.

Természetesen vannak feltételek, a fecskeházban a maximum negyven esztendős fiatalok úgy lakhatnak, hogy munkahellyel, vagy annak ígérvényével kell rendelkezniük, annak érdekében, hogy – kedvező, méltányos fizetnivaló mellett - az maximum öt év alatt megtakarítást tudjanak spórolni, a későbbi otthonteremtésükhöz. Nem mellékes feltétel, hogy az adott településen mindemellett társadalmi funkciót vállalva bekapcsolódjanak a helyi közéletbe.

- Sajnos a falvakban is megváltozott az élet, legtöbb helyen megszűntek az iskolák, nem működnek a művelődési házak, s hiányoznak azok a személyek, akik szerveznék a közéletet, a programot – folytatta. – A lakhatás mellett ezen a területen is szeretnénk előrelépni, hiszen nagy szükség van a helyi „motorokra", akik összefogják, koordinálják a helyi programokat, egyfajta példát is mutatva a közösségnek.

Szemle a fecskeház hálózat készülő központjában. A térségben tizenegy sikeres pályázatot adtak be a települések. Fotó: Sámel József

Úgy tűnik, a továbblépésre minden remény adott, hiszen a részletes tanulmány elkészítését követően a Zalai Termálvölgye Egyesület által kiírt Leader-pályázaton több térségbeli település is nyert pénzt fecskeházak kialakítására. Egy közelmúltbeli konferencián Szabó Tibortól, az egyesület munkaszervezet vezetőjétől tudtuk meg, hogy 2009-ben öt, 2011-ben hat község pályázott sikeresen. A fecskeházak kialakítása folyamatos, s bíznak benne, hogy a jövőben is rendelkezésre állnak majd újabb források a program folytatására.

- A fecskeházak hálózatba tömörülnek, ami azt jelenti, hogy a lakók számára rendszeresen információkat adunk, segítve természetesen a közösségi munkájukat is – mondta Boda Adrienn. – Pályázati összegnek, az önkormányzat támogatásának köszönhetően Zalaszentgróton már készül az épület, mely nem csak a fecskeház-hálózat központja lesz, hanem térségi ifjúsági központként is funkcionál majd. Várhatóan nyár elejére már birtokba vehetik a város frekventált helyén álló házat.

- A térség népességmegtartó erejét szolgálja a program, s azt hogy a fiatalok önálló életet tudjanak kezdeni, s letelepedésük után gazdagítsák a várost, a régiót – fogalmazott Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, hozzátéve: ezért is vesz részt az önkormányzat a fecskeházak kialakítását célzó pályázatban.

A fecskeház programnak kétségtelenül van jövője – hangsúlyozza Boda Adrienn.

- A beszélgetések során kiderült, hogy bár jó néhányan csak másutt tudják elképzelni az életüket, jövőjüket, meglehetősen sokan vannak, akik szeretnének hazajönni. Ők szüleik közelségében, gyermekkoruk élményeinek közelében szeretnének letelepedni, de önálló életet kezdve mind család, mind munkahely terén. Nos, mi – összefogva a többi hasonlóan gondolkodó, tevékenykedő szervezetekkel, önkormányzatokkal - azon dolgozunk, hogy a feltételeket maximálisan megteremtsük. Úgy látjuk, hogy az első körben legalább húsz családnak tudunk segíteni ily módon. A fecskeház program – melynek sikerét a lakhatásra pályázó és az adott településért dolgozó fiatalok bizonyíthatják majd - nem más, mint befektetés a jövőbe, legyen szó városról, vagy faluról. Biztos vagyok benne, hogy a dolog működik majd, s lesz lehetőség a folytatásra is. Mert tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, de sok..., igen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!