Hírek

2013.03.11. 16:17

Arra is figyelnek, füstöl-e a kémény

Elszórják a havat, elijesztik a trükkös tolvajt, lefülelik a lopott autókat. Zala megye 6513 polgárőre tavaly több mint 8 ezer alkalommal intézkedett valamilyen ügyben, amire több mint 386 ezer órát fordított.

Magyar Hajnalka

A napokban tartotta évértékelő küldött közgyűlését a 145 egyesületet magába foglaló Zala Megyei Polgárőr Szövetség. Horváth Róbert elnököt kérdeztük.

Vajon a 145 egyesület sok vagy kevés Zala megyében?

- Országos összehasonlításban ott vagyunk az első ötben, de ha a megye 257 településéhez viszonyítok, akkor már nem tűnik olyan soknak. Főként, ha tekintetbe vesszük, hogy Zalaegerszegen például 12 egyesület működik, bár más csoportok meg több települést is átfognak. A jelenlétünk mindenképpen érezhető, hiszen a 6 és félezer zalai polgárőr tavaly naponta átlagosan több mint ezer órát töltött szolgálatban. De bőven van még munkánk, azt szeretnénk elérni, hogy minden településen legyen egyesület. Akadnak ugyanis fehér foltok.

Ilyen polgárőr munka is van: a söjtöriek (jobbról Orsós Tibor) több éve szerveznek vasgyűjtést a falujukban,a bevételből pedig térfigyelő kamerákat telepítettek. Idén őszre hasonló akciót terveznek

Ami a terveket illeti, 2013. a kistelepülések, az idősek és kiemelt települések biztonságának éve. Utóbbi keretében országos szinten száz kiemelt helység közbiztonságát szeretnék erősíteni a polgárőr egyesületek a rendőrséggel közös, 2 éves programban. Az akció országos megnyitóját március 22-én tartják az ORFK-n.

- Megyénkben Pacsa, Pacsatüttös, Türje, Zalaapáti és Szentpéterúr tartozik a kiemelt körbe - sorolja a megcélzott területeket Horváth Róbert. - Állandó jelenléttel, aktívabb bűnmegelőző tevékenységgel szeretnénk hozzájárulni, hogy e térségekben nőjön a lakosság szubjektív biztonságérzete. Ehhez az anyagi támogatás is rendelkezésre áll.A polgárőrnek nem dolga a körözött bűnözők elfogása, lebirkózása, de sokat tehet azért, hogy ez bekövetkezzen.

- Ott vagyunk a településeken, a polgárőreinknek feltűnik, ha idegen bukkan fel, ha szokatlan dolgot művel - folytatja az elnök. - Egyre több a trükkös tolvaj, akik rengeteg helyre bekopognak, s különféle ajánlatokat tesznek, főként időseknek, például kedvező vásárlásra vagy az esőcsatorna kicserélésére. A szándékuk nem mindig tisztességes. A polgárőrök nem tesznek mást, csak mögéjük állnak, s tisztes távolból követik őket. Meggyőződésem, hogy sok bűncselekményt megelőzünk ez által. Emellett rendelkezünk 2 darab készülékkel, ami a rendszám alapján felismeri a lopott, körözött autókat. Ennek köszönhetően tavaly 12 alkalommal szolgáltattunk az elfogást segítő értékes információt a rendőrségnek, további 49 esetben pedig körözött személy elfogásához járultak hozzá jelzéseink.

Az elmúlt nyár igen forró volt, a búcsúzó tél pedig bővelkedett hóban. Ez ügyben is akadt teendőjük.

- Közel 1500 idős emberrel tartjuk folyamatosan a kapcsolatot. A polgárőrök a kánikulában például kiváltották a gyógyszereiket, télen pedig ellapátolták a havat, fát vittek be vagy aprítottak. A figyelmük apróságokra is kiterjed. A nyári melegben szóltak, hogy a néni vagy bácsi vesse már le a vastag mellényt, gombolja ki a szoros ingnyakat, öltözzön szellősebben. Az idős ember ragaszkodik a szokásaihoz, észre sem veszi, hogy változtatni kellene. Télen még arra is ügyelnek, hogy naponta megnézzék, füstöl-e a kémény. De az sem számít ritkaságnak, hogy a polgárőr járja ki valakinek a segélyt.

A fiatalokhoz ugyancsak keresik az utat. 2016-tól az érettséginek feltétele lesz 50 órányi önkéntes munka, amire a polgárőr szövetség berkeiben is mód nyílik.

- Három területen is lehetőséget kínálunk a középiskolásoknak. Az idősek védelmébe, az illegális szemétlerakók felderítésébe, továbbá a kortárs bűnmegelőző munkába egyaránt szeretnénk bevonni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!