Hírek

2013.02.06. 13:19

Sorozatgyilkosok a lámpavason

Néhány órával azután, hogy 1945. január 18-án Afonyin vezérőrnagy kezére került a főváros pesti oldala, a kommunista párt vezetői már hozzá is láttak a főváros új hatalmi szervének, a Budapesti Nemzeti Bizottságnak (BNB) a megalakításához, de nem váratott sokáig magára az előző rendszer híveinek, bűnöseinek elszámoltatása sem.

Dr. Papp Attila

Néhány nap kellett csak hozzá, és már el is fogták Rotyits Péter tartalékos főtörzsőrmestert, és Szivós Sándor tartalékos szakaszvezetőt, korábbi keretlegényeket, akiket 124 rendbeli gyilkosság elkövetésének a vádjával állítottak az 1945 januárjának utolsó napjaiban, az országban elsőként felállított fővárosi Népbíróság büntetőtanácsa elé.

A magyar jogszolgáltatás történetében példa nélkül állt ez a rendbeliség, hiszen addig soha nem vádoltak meg hazánkban még senkit ennyi ember meggyilkolásával. A Budapesti Néptörvényszék kommunista, szociáldemokrata, kisgazda-, valamint parasztpárti, laikus népbírái, dr. Major Ákos - Major Tamás színművész testvére - elnökletével ítélkeztek az addig példátlan bűnügyben.

A feletteseikre, de mindenekelőtt Haynal Alajos ezredparancsnokra, valamint részben saját magukra is terhelő vallomást tevő vádlottak a néhány napos per során beismerték: 1942 nyarának végén a megszállt orosz területeken, elsősorban Tym térségében a felügyeletükre bízott 401. számú munkaszolgálatos század tagjait, részben anyagi haszonszerzés végett meggyilkolták. A vádlottak, és alárendeltjeik naponta 8-10 emberrel végeztek. Egy halállistát készítettek, majd az így kiválasztott zsidó, illetve államellenes bűncselekmények miatt elítélt "muszosok-at" munkára kísérték. Egy kolhozban agyonlőtték őket, a kevéske értékeiket, elsősorban arany karikagyűrűiket és óráikat elszedték, majd az eseteket szökési kísérletként tüntették fel a század naplójában. Ezt Haynal rendre elfogadta, hozzáállásával támogatta, sőt, kérkedett: aktatáskában viszem haza a századot! E szerencsétlen sorsú muszos század túlélője volt a később komoly politikusi pályát befutott Kossa István is, akit mind Nagy Imre nemzeti kormányában, mind pedig a Kádár vezette Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányban a pénzügyek vezetésével bíztak meg.

A Zeneakadémia kis-előadói terme zsúfolásig megtelt az 1945. február 3. napi ítélethirdetéskor. A népbíróság mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki az ellenük felhozott vádakban, és kötél általi halálra ítélte őket. Haynalt távollétében, hiszen Argentínába szökött, és ott is halt meg 1963-ban. Vas Zoltán, a BNB kommunista párti tagja az elítélteket - nyakukba akasztott kötéllel - egy teherautó platójára állítva, majd alóluk a gépkocsit kihajtatva akarta felakasztatni. Végül bitófa hiányában, rögtönzött megoldásként mégis a lámpavas mellett döntöttek.

Tömeg az ítélet végrehajtásakor az Oktogonon. A kép közepén kalapban, világos esőkabátban dr. Major Ákos, az egyik népbíró (Fotó: MTI fotóarchívum)

Szivóst és Rotyitst február 4-én, dél körül vezették ki az Oktogonra, ahol ezres nagyságú tömeg gyűlt össze. Elsőnek Szivós Sándor került a lámpavasra, a zsineg azonban elszakadt. Össze kellett csomózni, és Szivóst visszasegíteni a helyére. A második kísérlet sikerült. Hóhér egyébként nem volt, ezért az elítélteket egy székre állították, azután pedig az egyik őr kirántotta alóluk azt. A végrehajtás után a teret megtöltő tömeg megéljenezte az újfajta igazságszolgáltatást, azután botokkal, ernyőkkel nekiesett a lámpavason himbálódzó hulláknak, és ütlegelni kezdte azokat. Azonban a németek a budai várból felfedezték a tömegcélpontot, és tarackokkal lőni kezdték a teret és környékét, így hamarosan csak a két hulla maradt az Oktogonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!