Hírek

2013.02.21. 14:26

Segítség bűncselekmények áldozatainak

Zalaegerszeg - Azonnali segélyként tavaly 4,2 millió forintot támogatást fizettek ki közel 270 igénylőnek az áldozatsegítés keretében, hangzott el csütörtökön az igazságügyi szolgálat sajtótájékoztatóján.

Arany Gábor

Ennek apropója volt, hogy az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára a kontinens számos országában a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánították e napot. Hazánkban 2006-tól hatályos a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény. E téren a legtöbb feladat az igazságügyi szolgálatra hárul. Itt van módja mindazoknak, akik bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében szenvedtek testi vagy lelki sérelmet, illetőleg anyagi veszteséget, hogy mindezek enyhítésére támogatást kérjenek és kapjanak.

Ennek egyik formája - ahogy ezt dr. Novákné dr. Lang Szabina a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatója csütörtökön  elmondta - az azonnali pénzbeli segítség. Ez például a bűncselekmény után öt napon belül igényelhető a rendőrség által kiállított igazolással, és mértéke legfeljebb 91630 forint lehet. Ennek megállapításakor az eset körülményeit mérlegelik, de nem vizsgálják az igénylő anyagi helyzetét. A szolgálat segítséget nyújt az eltűnt okmányok gyorsított pótlásához is. Ezen kívül karitatív szervezeteket bevonva élelmiszerrel, ruhával, játékokkal és használati eszközökkel is segítenek a krízisen átjutni. Emellett jogi tanácsadást vagy akár mentálhigiéniás gondozást is kaphat az, aki erre rászorul.

Tavaly a Zala megyei szolgálathoz közel 270 igénylő fordult, ami ennél lényegesen több áldozatot jelent, hiszen egy-egy esetben több személy is lehetett érintett. Öt olyan esetük is volt, ami családon belüli erőszakról árulkodott. Jogi segítségüket 211-en vették igénybe.

Az igazgató elmondta, a megelőzés érdekében tavaly a legveszélyeztetettebbek, azaz a 60 évnél idősebbek számára tájékoztató programokat, vetélkedőket szerveztek megyeszerte. Ez év őszétől pedig tájékoztató rendezvényekkel az iskolások bűncselekményekkel kapcsolatos jogi ismeretit kívánják bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!