Hírek

2013.02.28. 14:40

Mennyit ér az ápolási díj?

Lenti - Tizenegy éve napi 24 órában dolgozik Gaál Sándorné, mégis csak 34500 forintot kap érte. Persze nem a pénzért csinálja, hiszen agyi infarktuson átesett fél oldalára lebénult férjét ápolja. Ezért ápolási díjat kap. Ennyit.

Arany Horváth Zsuzsa

_ Nagyon reménykedem három éve, hogy emelik, mert ígéretet kaptam rá egy fórumon, még akkor a választások előtt. A képviselőjelölt azt mondta, ha hatalomra kerülnek, megoldják. Azóta már még kevesebbet ér ez a 34 ezer  _ panaszolja az 59 éves Gaál Sándorné, Irénke.  Ő maga ruhagyári munkás volt, férje kőműves, aki 100 százalékban és véglegesen rokkant. Nehezen jár, etetni, fürdetni kell, folyamatos ellátást igényel 11 éve. A férfi rokkantnyugdíjából 70 ezer forintot vesznek készhez.
A súlyosan fogyatékos,  vagy tartósan beteg gondozásáért járó  ápolási   díjat évente rögzíti az állami költségvetés. Utoljára 2011-ben emelték 37 050 forintról 38 350-re. (A panaszos által említett 34 ezer úgy jön össze, hogy a díjból 10 százalékos nyugdíjjárulékot vonnak le.) Tehát a díj szolgálati időt képez, bár el lehet képzelni, mennyi öregségi nyugdíj lesz majd ebből.
Gál Sándorné elmondta, csak a gyógyszerek havi 20 ezer forintba kerülnek, a közgyógyellátás pedig csak 6700 forint havonta. Kórházi kezelésre is gyakran szorulnak, az is viszi a pénzt.

- Az ápolási díj mellett jogosult lehet a  gondozó átmeneti segélyre, ha nem éri el a havi egy főre jutó jövedelem a 42750 forintot - tájékoztatott Takács Krisztina, a  lenti járási hivatal illetékes ügyintézője. - Kaphat továbbá lakásfenntartási támogatást, ezesetben a közüzemi számlák egyenlíthetők ki ebből. Szóba jöhet még a tűzifatámogatás is.

A helyzet annál is elkeserítőbb, mivel az ápolási díjon töltött évek nem számítanak bele abba a negyven esztendőbe sem, melynek munkában töltésével a hölgyek nyugdíjba mehetnek. A szakemberek úgy tudják, ez utóbbi megváltoztatására készül a kormány.

Gaál Sándorné öltözködni segít agyi infarktuson átesett férjének. Fotó: Gyuricza Ferenc

A gondozó egyébként az ápolási díj mellett napi négy órás munkát vállalhat, otthon pedig ennél is többet.

- Elmenni nem tudok hazulról, múltkor csak a boltba szaladtam el, mire hazajöttem, a férjem a földön feküdt, nem volt, aki felsegítse - avat gondokkal teli mindennapjaikba a lenti asszony. - Ha nem lenne a segítségemre a fiam, meg egy kiskert, nem tudom, hogyan tudnánk megélni. Rettegek, mi lesz a jövőnk,  három év múlva 62 évesen mennyi nyugdíjat kapok majd. A hetvenes években kezdtem dolgozni, emlékezhet bárki, mekkorák voltak akkor a fizetések. Itt járt a közelmúltban Kövér László, neki is igyekeztem feltenni a kérdést, ígérték, szólnak a miniszternek.

- Ismerem a problémát, nekem is elmondták, nagyon nehéz helyzetben élnek az ápolási díjban részesülők - mondta érdeklődésemre Pintér László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. - Azt tervezem, hogy hétfőn írásbeli kérdést teszek fel a parlamentben a szaktárcának, tudakolom, mikor emelik az ápolási díj összegét, tervezik-e, hogy ezek az évek beszámítsanak abba a bizonyos 40 évbe a hölgyeknél.

Zala megyében jelenleg 1247 fő kap ápolási díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!