Hírek

2013.02.01. 19:06

Kötelező a képzés és a vizsga

Zalaegerszeg - Töredékére csökkent a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamara létszáma, amióta tavaly elejével megszűnt a kötelező tagság.

Arany Gábor

Ez azonban nem változtatott azon, hogy talán a legnépesebb szakma képviselete maradt a több tízezres, önkéntes tagságával. A százezres országos létszám a harmadára apadt, Zalában pedig a korábbi 3000 tagból ötszázan maradtak, közölte érdeklődésünkre a szakmai szervezet megyei elnöke, Horváth József.

Viszont az is tény, hogy közel tízezren rendelkeznek Zala megyében vagyonőri igazolvánnyal, azaz potenciálisan munkát vállalhatnak. Ehhez azonban az év végéig kötelező képzésen kell részt venniük és vizsgázniuk, mert e nélkül jövőre már nem lehet a szakmát gyakorolni. A képzésen a részvételt a jogalkotó minden, személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkező munkavállalónak előírta. A vizsgával nem rendelkezők jövőre már nem dolgozhatnak a vagyonvédelemben, ellenkező esetben súlyos bírságot kockáztatnak. A kamara a feltételek teljesítéshez anyagi segítséget is nyújt tagjainak. Azaz a 6200 forintos tagdíjat március 15-ig befizetőknél ezt az összeget beszámítják a képzés költségébe, ily módon 50 százalékot meghaladó kedvezményt biztosít a tanfolyam díjából.

Szanyi József gépkocsiját Joháczi Sándor biztonsági őr ellenőrzi. Idén vizsgázni kell a vagyonőröknek. Fotó: Katona Tibor

A vagyonőröknek meg kell ismerkedniük új munkafeltételeikkel, hiszen jogot alkalmaznak, ezért lépést kell tartania a jogszabályi változásokkal. Nem utolsó sorban számos kifogás érte a vagyonőrök munkáját, ami rossz fényt vetett az egész szakmára: ami végül kikényszerítette a kötelező és rendszeres képzést.

Ez évtől megújul a panaszkezelés rendszere is, ami az új fajta minősítéssel együtt hatékony eszköz lesz a kamara kezében a rendszeresen előforduló szakmai hibák, etikai vétségek kiszűrésére, szankcionálására. A minősítési rendszer tisztítja a szakmát és jobb munkafeltételeket. A rendszeresen előforduló szakmai hibák pedig terítékre kerülnek a képzés tananyagában, ami szintén javítja a szakma színvonalát. Ez túlnyomórészt online képzést jelent, míg a gyakorlati oktatásra és a vizsgáztatásra országszerte 40-50 helyen, csaknem 300 oktató részvételével kerül sor. A vizsga tananyaga és a segédlet február közepétől lesz elérhető az interneten. A vizsgán a szóbeli részen túl a gyakorlatban intézkedést kell bemutatni, valamin a támadás-elhárítási eszköz alkalmazását.

A biztonság iránti igény nő a társadalomban, és a szakma is jelentős súlyt képvisel, százezer embernél többen dolgoznak a személy- és vagyonvédelem területén. Ez pedig a lakosság egy, míg a foglalkoztatottak 2,5 százalékát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!