Hírek

2013.02.21. 17:15

Honosítási igény: az egyszerűsített eljárás egerszegi tapasztalatairól

Zalaegerszeg - Zömében erdélyiek kérelmezték eddig az egyszerűsített honosítás elindítását a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban. Legtöbbjük kötődik is a városhoz.

Horváth A. Attila

A magyar állampolgárság megszerzésének könnyítése érdekében 2011-ben vezették be központilag az egyszerűsített honosítási eljárást. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a héten bejelentette, hogy országosan 400 ezerhez közelít a leadott kérelmek száma, tehát ennyi határon túli magyar juthat vizsga és magyarországi lakóhely nélkül állampolgársághoz. Az elmúlt időszak zalaegerszegi tendenciáiról dr. Buzu Lászlót, a polgármesteri hivatal anyakönyvi és nyilvántartási csoportvezetőjét kérdeztük.

- 2010-ben 7 honosítási kérelem érkezett és 17 eskütétel történt, majd az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően 2011-ben 104-re, illetve 70-re nőtt e két szám. Tavaly 18 kérelem érkezett, ám az előző évről áthúzódó eljárások miatt 105-en tettek esküt Zalaegerszegen. A tendenciából az látszik, hogy az állampolgárságot igénylő határon túli magyarok zöme már az első időszakban elindította az eljárást. Amúgy büszkék vagyunk rá, hogy testvérvárosunkból, Marosvásárhelyről tavaly egyetlen alkalommal 32-en tették le az állampolgársági esküt nálunk - jelezte dr. Buzu László.

Mint mondta, nagy többségében erdélyiek adják le kérelmüket, illetve Kárpátaljáról, Vajdaságból és Felvidékről is érkeztek igénylők. Az állampolgárságért 99 százalékban magyar ajkúak folyamodnak. A legtöbben itt dolgoznak, vagy már áttelepült családtagjukhoz érkeznek látogatóba, és egy ilyen találkozó alkalmával indítják el az eljárást. Mindenesetre a nagy többségnek van kötődése Zalaegerszeghez.

A 2011-es törvénymódosítás nemcsak a feltételeken enyhített és az ügyintézési időt rövidítette le (3 hónapra), hanem a kérelmeket fogadó helyek számát is bővítette. A polgármesteri hivatalokon túl a kormányablakokban és az idegenrendészeti szerveknél is benyújthatók a kérelmek. Így valószínű, hogy a fenti adatoknál többen igényeltek állampolgárságot Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!