Hírek

2013.02.04. 19:02

Honatyák vagyoni helyzete Zalában

Zala megye - Január végéig leadták 2012-es vagyonnyilatkozataikat a zalai országgyűlési képviselők. Ezúttal is bemutatjuk választott vezetőink vagyoni helyzetét a nyilvános dokumentumok alapján.

Horváth A. Attila

Baracskai József (független) ingatlanvagyona csökkent a múlt évben. Túladott budapesti lakásán (felerészben volt az övé), és a negyedrészben birtokolt ukki lakóház sem szerepel új nyilatkozatában. Ami változatlan: Zalaszentgróton két lakása van, ugyanitt lakóháznak 25, üzletnek 50 százalékban, valamint zalaegerszegi garázsnak felerészben tulajdonosa. Vonyarcvashegyen nyaraló, Ukkon szántó 25 százalékos tulajdoni hányada az övé, ez utóbbi településen egy másik szántó 50 százalékos tulajdonosa. Tavaly vásárolt egy 1988-as Mitsubishi Pajero-t, 2007-es Mazda 3-asát megtartotta. Részvényben továbbra is 216 ezer forint megtakarítása van, életbiztosításának értéke 6 ezerről 10 ezer euróra nőtt. Pénzintézeti számlakövetelése 2 millió forinttal, 5,5 millióra emelkedett. Pénzintézetnek a tavalyi 2 helyett 1 millió forinttal, magánszemélynek 2 millióval tartozik. (Folytatás a 3. oldalon).

Cseresnyés Péter (Fidesz) vagyonnyilatkozatában kevés a változás. Pénzintézeti számlakövetelése 1,2 millióról 2 millió forintra nőtt, továbbá 500 ezer forint készpénzt tüntetett fel új bevallásában. Megmaradt kétszer 3 millió forint értékű biztosítása, és tartozása (lakáshitel) is változatlan: 68 ezer svájci frank "fennmaradó része". Továbbra is két autója van (Mazda 6 és Opel Vectra), és egy nagykanizsai lakás tulajdonosa 50 százalékban.

Göndör István (MSZP) már nem tart takarékbetétben pénzt (tavalyi nyilatkozatában 1,3 millió forintot szerepeltetett), és 4,8 milliós önkéntes nyugdíjbiztosítása is megszűnt. Többi megtakarításának, befektetésének összértéke közel 10 millió forint. Lakáshitel-tartozása 9,8-ról 8,9 millió forintra csökkent. Autója a 2010-ben vásárolt Toyota Avensis, s továbbra is felerészben birtokol egy liszói házat területtel, valamint egy kanizsai garázst.

Dr. Gyimesi Endre (Fidesz) lakossági folyószámláján a korábbi 1 millió helyett 1,6 millió forint található, lakáshitele 4,6-ról 3,9 millió forintra csökkent. Minden más változatlan: zalaegerszegi lakásnak negyedrészben, egy másik, haszonélvezettel terhelt lakásnak és egy garázsnak 50 százalékban tulajdonosa. Honda Insight autóját 2010-ben vette.

Gyutai Csaba (Fidesz) befektetési jegyben a korábbi 1,5 millió helyett 5,6 millió forintot tart, az előző nyilatkozatában feltüntetett 451 ezer forintos életbiztosítása viszont már nincs meg. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 800 ezerről 830 ezer forintra nőtt, házastárssal közös hiteltartozása 7 millióról 6 millió forintra apadt. 2007-ben vásárolt VW Touranja megvan, és ingatlanvagyona sem változott. Zalaegerszegi családi házban kétharmados tulajdoni hányaddal rendelkezik, egy zárkerti ingatlannak 100 százalékban, egy szántónak felerészben birtokosa. Emellett kis tulajdoni hányada van egy külterületi gyepen. Háromezer kötetes könyvtárát idén is feltüntette ingóságai között.

Kövér László (Fidesz) biztosításainak összértéke 5,8 millió forint, szemben a 2011. év végi 4,6 millióval. Pénzintézeti számlakövetelése 3,2-ről 7,5 millió forintra nőtt, tartozása nincs. Továbbra is 50 százalékos tulajdoni hányada van egy szigetszentmiklósi családi házon, és egy 2002-ben vásárolt Seat Alhambrát birtokol.

Manninger Jenő (Fidesz) ingatlanvagyona nem változott: gyenesdiási lakóház van a birtokában. 2009-ben vásárolt Suzukiját és 2011-ben vett (2006-os kiadású) Mercedes Vianóját megtartotta. Befektetéseinek összege 4,7 millióról 5 millió forintra nőtt, takarékbetétben már nem tart pénzt (az előző évben 2,4 millió forintot jelölt meg ezen a soron), és pénzintézeti számlakövetelése is csökkent: 8,5 millióról 3,4 millió forintra. 11,2 millió forintos (2006-os) tartozását viszont kiegyenlítette.

Pintér László (Fidesz) nyilatkozatában ezúttal is 15 ingatlan szerepel. Kerkakutason lakóházzal és két beépítetlen belterülettel rendelkezik, továbbá felerészben tulajdonosa egy belterületi ingatlannak. Tulajdoni hányada van két erdőterületen és haszonélvezeti joga 8 szántón, valamint egy legelőn. Ford Fiestáját és MTZ 80-as traktorát megtartotta. Pénzintézeti számlakövetelése 2,1 millió forint (ez korábbi nyilatkozatában nem szerepelt), hiteltartozása pedig 2,5 millióról 1,5 millió forintra csökkent.

Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) felerészben tulajdonosa egy keszthelyi lakóháznak, egyhatod részben egy balatongyöröki kertnek. Tulajdoni hányada van Keszthelyen két társasházi helyiségben és egy garázsban, továbbá egy keszthelyi és egy ecsegfalvai szántót birtokol. 2011-es bevallásában egy balatongyöröki szőlőterület is szerepelt, ez az új dokumentumban nincs feltüntetve. 2012-ben használtan vásárolt egy VW Passatot, Citroenjén viszont túladott. Kincstárjegyben 3,4 millió forintot tart, pénzintézeti számlakövetelése 35 millió forint és 4,7 millió forint értékű deviza (szemben a korábbi 10,5 millió forinttal és 2,5 millió forintnyi devizával). Pénzintézetnek 600 ezer, magánszemélynek 7 millió forinttal tartozik (korábban 800 ezer és 3,5 millió szerepelt ezeken a sorokon). A képviselő nyilatkozatában megjegyzi, hogy 2012-ben ingatlaneladás és öröklés is szerepet játszott vagyoni helyzetének alakulásában.

Vigh László (Fidesz) a korábbi 5 helyett ezúttal 7 ingatlant tüntetett fel nyilatkozatában. Felsőrajkon egy családi háznak felerészben, egy másiknak 100 százalékban tulajdonosa, akárcsak egy erdőnek, egy szántónak és egy gyepterületnek. Orosztonyban erdeje, Dióskálban gyepterülete van. Volkswagen Passatját és Chevroletét megtartotta. Megtakarítása továbbra sincs, pénzintézeti hitele változatlanul 14 millió forint.

Zakó László (Jobbik) 3 millió forint készpénzt jelölt meg nyilatkozatában (egymillióval többet az előző évhez képest), más megtakarítása, illetve tartozása továbbra sincs. Egyéb vagyoni viszonyai sem változtak: autója a 2010-ben vásárolt Kia Magentis, Nagykanizsán és Vonyarcvashegyen egy-egy lakóházon 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, továbbá balatonfenyvesi üdülőnek egyhatod részben tulajdonosa.

A zalai honatyák 2012 decemberi képviselői javadalmazása. A fizetési adatok, akárcsak a 2012. december 31-ei állapotot tükröző friss vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, a Parlament honlapján elérhetők.


Egyéb jövedelmek 2012-ben

A vagyonnyilatkozatok szerint a tizenegy zalai országgyűlési képviselő közül hétnek volt 2012-ben adóköteles jövedelme a képviselői juttatáson kívül. Baracskai József zalaszentgróti, Cseresnyés Péter nagykanizsai, Gyutai Csaba zalaegerszegi, Vigh László pedig felsőrajki polgármesteri munkájáért tett szert jövedelemre. Dr. Gyimesi Endre miniszteri biztosként, Manninger Jenő a megyei közgyűlés elnökeként, Sáringer-Kenyeres Tamás pedig megyei önkormányzati képviselőként kapott fizetést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!