Hírek

2013.02.20. 19:00

Búcsú a diktatúrákra emlékeztető elnevezésektől

Nova - Kevés települést érint az önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó közterületi vagy közintézményi elnevezésekről szóló tilalom, a legtöbb helyen ugyanis már régen sor került az átnevezésekre. A változás miatti adminisztrációs költségeket az állam viseli.

Gyuricza Ferenc

Az országgyűlés által még az elmúlt esztendő őszi ülésszakán elfogadott, kétharmados többséget igénylő törvény szerint nem szerepelhet cég, civil szervezet, sajtótermék, közintézmény vagy közterület elnevezésében olyan személy neve, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A jogszabály január elsejével lépett életbe. A parlament arról is rendelkezett, hogy a változtatások miatti okmányok - például a lakcímkártyák vagy forgalmi engedélyek cseréjét - ingyenesen kell biztosítani.

Az egyik érintett zalai településen, Nován két olyan utca volt, amelyek a törvényi tilalom hatálya alá estek, az egyik Ságvári Endre nevét viselte, a másikat pedig anno a néphadseregről keresztelték el. A falu polgármestere, Lendvai Jenőné szerint azért maradhattak meg a rendszerváltás után, mert a lakosság ragaszkodott a jól megszokott elnevezésekhez.

- Januártól azonban már törvény kötelezett bennünket az egyes önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó személyek, tárgyak vagy éppen fogalmak nevét viselő közterületek átkeresztelésre - magyarázta a polgármester. - A döntést az érintett lakosok bevonásával és egyetértésével szerettük volna meghozni, ezért a két érintett utcában élőknek kiküldtünk egy levelet, amiben három alternatívát jelöltünk meg, illetve annak lehetőségét is felkínáltuk, hogy ők tegyenek javaslatot. Ez utóbbival kevés novai élt, ám az érdeklődés most már sokkal élénkebb volt, a lakosok mintegy fele nyilvánított véleményt.

Sabján Krisztián (balra) és Kulman Imre beszélget Iklódbördöcén a Rózsa Ferenc utcában. Elhagynák a névadó keresztnevét. Fotó: Gyuricza Ferenc

Lendvai Jenőné azt is hozzátette: a képviselőtestület a döntése meghozatalakor a többségi javaslatot fogadta el, vagyis olyan új utcanevek lesznek Nován, amiket a lakosok is támogattak. A Néphadsereg utcát Göcsejire keresztelték, Ságvári Endrét pedig Gyöngyvirágra cserélték le. A polgármester hozzátette: tudatosan igyekeztek „politikailag semleges" megoldást találni, s ezt a lakosok is tolerálták, az általuk küldött javaslatok közt egyedüli személyként Deák Ferenc neve merült fel, ám ezzel a felvetéssel is csak egyetlen helyi lakos élt.

- Az utcák átnevezése sok adminisztrációs feladattal jár, de a lenti okmányiroda rendkívül segítőkész partnernek bizonyult - mondta még a polgármester. - Elkészítették a lakcímkártyákat, azokat helyben tudjuk kiosztani a lakosok között, emiatt tehát nem kell az érintetteknek Lentibe utazniuk, viszont a járművek forgalmi engedélyein az átvezetéseket már nem lehetséges ily' egyszerű módon megoldani.

Kerkabarabáson szintén az egykoron antifasiszta ellenállónak, ma azonban már inkább terroristának tartott Ságvári Endre neve miatt kellett a képviselőtestületnek döntenie - tudtuk meg Hácskóné Kovács Tímea zalabaksai körjegyzőtől, aki azt is elmondta: azért esett a választás a Kultúrház elnevezésre, mert a faluban a legtöbbször amúgy is csak a „kultúrház utcájaként" emlegették az érintett közterületet.

- A képviselőtestület a múlt héten hozta meg a döntését, s már meg is kezdtük az átnevezés miatti szükséges intézkedéseket - folytatta a körjegyző. - Folyamatban van az új lakcímkártyák elkészíttetése, a földhivatali ingatlanbejegyzések, valamint a közműszolgáltatók értesítése is.

Ugyancsak a helybéliek javaslata alapján kívánják átnevezni a Zalaegerszeghez közeli Bödén a bolsevik eszméket kidolgozó Vlagyimir Iljics Leninről elkeresztelt utcát. Mint azt Ujj Tibor polgármestertől megtudtuk, a 90-es évek legelején volt már az önkormányzat részéről erre kezdeményezés, amiről a helyiek ellenállása miatt tett le az akkori képviselőtestület.

- Most már ilyen ellenállás nincs - nyilatkozta lapunknak Ujj Tibor. - Az átnevezés érdekében megtettük már a szükséges lépéseket, kértünk ötleteket a lakosságtól, s úgy tűnik, hogy a beérkezett 2-3 javaslatok egyike jelentős, mintegy kilencven százalékos többséget élvez. Korábban még azon a véleményen volt a képviselőtestület, hogy a község lakóit nem hivatalosan megszavaztatjuk, ám látva azt, hogy a Hegyalja utca elnevezés milyen támogatottságot élvez, valószínűleg lemondunk erről.

Iklódbördőcén Rózsa Ferenctől kell elbúcsúzniuk az érintett az érintett utcában élőknek, Sabján Krisztián polgármester szerint az lenne a legkézenfekvőbb, ha a jövőben egyszerűen Rózsa utcaként szerepelne a közterület.

- Magunk között beszélgettünk már a kérdésről, de hivatalosan még nem vette napirendre az önkormányzatunk - adott választ érdeklődésünkre a falu önkormányzati vezetője. - Tudjuk jól, hogy a lakosok nem örülnének az átnevezésnek, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy nem attól lesz valaki jobb vagy baloldali érzelmű, hogy milyen utcában lakik.

Hasonló a véleményen van az érintett utca egyik polgára, az első önkormányzati ciklusban, 1990 és 1994 között képviselői feladatokat ellátó Kulman Imre is. A férfi azt mondja, ma már azt sem tudja az utcabeliek többsége, ki volt Rózsa Ferenc.

- A rendszerváltást követően egyszer már napirendre került ez a kérdés - eleveníti fel. - Már akkoriban úgy döntöttünk, hogy a Ferenc utónevet elhagyjuk, ám a változtatás valami ok miatt végül mégsem került bejegyzésre. Most talán majd pontot tesz ennek az ügynek a végére az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!