Hírek

2013.01.13. 18:37

Ugyanazt, olcsóbban - Az emberek szeretik az akciót

Zalaegerszeg - A ruházati kereskedelemben a január a leárazások hónapja és a szezonális kollekcióváltás ideje; igaz, manapság már karácsony előtt "búcsúztatni" szokás a téli szezont.

Horváth A. Attila

Körülnéztünk szombaton a megyeszékhelyen, milyen az aktuális felhozatal, és megállapítottuk: jól járhat, aki ezekre a hetekre időzíti a ruhavásárlást. Habár már december közepén megjelentek itt-ott a "szezonvégi kiárusítás" feliratok, a tél még csak most kezdi megmutatni magát, van tehát kereslet a szezonális textíliára.

Tapasztalataink szerint a bevásárlóközpontok nagy üzleteiben már fogyóban van az akciós szezonális termék, e készletek jelentős részét karácsony előtt vagy az ünnepek között  elvitték a vásárlók. Ám most is bukkanhatunk jókora leárazásokra; az egyik farmerüzletben például az áthúzott, 20 ezer forintnál is többet mutató eredeti címke alatt 4 ezer forintos árat tüntettek fel. Az üzletből éppen kifelé igyekezett két fiatal hölgy, amikor megszólítottuk őket.

- Anyutól tudom, hogy nagy leárazás van a boltban, ő járt itt a múltkor és szólt nekem az akcióról, mivel éppen farmert keresek. Sokat felpróbáltam, és szerencsére találtam egyet, amelyik jól is áll - válaszolta Takács Kriszta, majd rövid fejszámolás után azt is elmondta, hogy az eredeti ár negyven százalékáért hozta el a nadrágot.

Kirakati kilátás a Kossuth utca egyik üzletéből. Itt 30 százalék kedvezményt adnak a szezonális ruhákra (Fotó: Pezzetta Umberto)

Egy másik butikban, a Kossuth utcán 30 százalék engedményt kínáltak a női ruhákból, elsősorban kabátokból, kötött pulóverekből, kardigánokból.

- Amíg a tavaszi kollekció megérkezik, akciósak a szezonális ruhák, az alkalmi öltözékek kivételével.  A leárazás mindig sikeres, az emberek szeretik az akciókat, sokan ilyenkor engedhetik meg maguknak, hogy jó minőségű árut vegyenek - mondta el az üzletben dolgozó Göncz Edina.

A szomszédos ruházati boltban az üzletvezetőtől megtudtuk: minden termékük akciós, az engedmény 30 és 50 százalék közötti, a hónap második felétől pedig már az új kollekciót várják. Ottjártunkkor sokan mustrálták a kínálatot, és többen elmondták: tudatosan készültek az akciós vásárlásra. Az általános iskolás Papp Marcellnak például kabátot és inget kerestek a szülei, találtak is megfelelőt. Az anyuka elmondta: amúgy is járnak ide vásárolni, de most kifejezetten a kedvezmény miatt jöttek, és nem kellett csalódniuk.

A főutca üzletsorán szemüvegkeretet, kínai ruhát és műszaki cikket is kínáltak jelentős kedvezménnyel. A plázában szintén több "sale" és "%" hirdetésbe botlottunk, a helyi elektronikai áruházban pedig "készletkisöprés" feliratú prospektussal várták a vevőket. A pláza aulájában egy középkorú hölgy, Fehér Noémi érdeklődésünkre elmondta: ritka az az eset, amikor teljes áron vásárol ruhát, inkább az akciós idényre tartalékolja pénzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!