Hírek

2013.01.09. 15:56

Megszűnhet a kötelező tüdőszűrés

Zalaegerszeg - Egy rendelettervezet szerint jövő évtől megszűnne az a lehetőség, hogy a tiszti főorvos kötelező tüdőszűrést rendelhet el azokon a településeken, ahol emelkedik a tébécések száma.

Magyar Hajnalka

A jövőben kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat (így a hajléktalanokat, a HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a lakóikat) vizsgálnák célzottan.

Mint dr. Tehenes Sándor, a Zala Megyei Kórház pulmonológiájának osztályvezető főorvosa elmondta,  Zalában  az elmúlt húsz évben nem  volt rá példa, hogy kötelező szűrést kellett volna elrendelni.   Erre amúgy akkor  van szükség, ha  az adott térségben az új  tbc-s megbetegedések száma százezer lakosra vetítve eléri a 25-öt.  Tbc szempontjából kedvező a helyzet hazánkban, megyénkben pedig különösen. A migráció azonban továbbra is állandó kockázatot jelent, hiszen tőlünk keletre, például Ukrajnában vagy Romániában  jelentős mértékű a tbc előfordulása. Ettől függetlenül, a  kötelezően elrendelt szűréseknek  sok értelme valóban nincs, egyrészt, mert túl sok egészséges embert tesznek ki felesleges sugárdózisnak, másrészt mert átlagosan a berendeltek harmada így sem jelenik meg a vizsgálatokon.

A tüdőszűrésnek manapság hazánkban  elsősorban a daganatos kórképek felfedezése miatt volna jelentősége, ugyanis nagyon gyakori, hogy  nem tbc-t, hanem egyéb elváltozást  mutat az átvilágítás eredménye. A pulmonológusok többször felhívták már a figyelmet, hogy amióta megszűnt a tüdőszűrés korábban jól működő,  "behívós" rendszere, az elmaradt   vizsgálatok miatt  átlagosan eggyel előrehaladottabb  stádiumban kerülnek orvoshoz a tüdőrákos betegek, ami jelentősen rontja a gyógyítás esélyeit. Ezért a  főorvos azt tanácsolja,  hogy 40 éves kor felett évente egy alkalommal saját jószántunkból is érdemes elmenni tüdőszűrésre. A vizsgálat e korcsoportnak ingyenes és beutaló sem kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!