Hírek

2013.01.06. 13:56

Lakásszentelés Nagykanizsán

Nagykanizsa - A január hatodikán tartott vízkereszt nemcsak a karácsonyi ünnepkör végének jeles napja, hanem a lakásszentelések időszaka is. A kanizsai Szécsényi Lajos otthonában Fliszár Károly főesperes hintette el az áldást hozó szenteltvizet.

Ziegler Anita

Számos népszokás kötődik vízkereszt ünnepéhez, a lakásszentelés hagyománya pedig nemcsak a falvakban, hanem a városokban is elterjedt.

- Vízkereszt, ősi egyházi nevén epifánia, az Úr megjelenésének, a vele való találkozásnak az ünnepe, s bizony még a karácsonynál is régebbi gyökerekkel rendelkezik - magyarázta Károly atya, aki az áldást hozó imát követően betűket ró Szécsényi Lajos ajtófélfájára. - A népi hagyomány úgy tartja, hogy az ajtó fölé vagy mellé írt C.M.B. rövidítés a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár neveinek kezdőbetűi, holott a Christus mansionem benedicat (Krisztus áldd meg ezt a hajlékot) könyörgése, melynek betűi elé és mögé az aktuális év számai kerülnek. Évente több száz lakásszentelésre kerül sor, s nem csak faluhelyen, hanem a városiak is gyakran kérnek áldást hajlékukra - tudtuk meg.

Szécsényi Lajos egyházközségi képviselő fontosnak tartja a lakásszentelés ceremóniáját, amelyet követően feleségével bizakodva, reménnyel telve kezdik az új évet.

- Mindig nagy örömmel várjuk Újév első napjaiban Károly atyát, hogy lakásunk szentelését elvégezze. Nemcsak ebből az alkalomból, hanem az év bármely szakában megszólítjuk Istent. Ha öröm ér, akkor hálát adunk, ha aggodalom kopogtat ajtónkon, akkor is Istenhez fordulunk segítségért - mondta el Szécsényi Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!