Hírek

2013.01.08. 15:29

Időskorúak járadéka, alanyi jogú ápolási díj és közgyógyellátás...

Zalaegerszeg - A polgármesteri hivatal népjóléti osztályától az ügyek mintegy húsz százaléka kerül át a járási hivatalhoz, tudtuk meg a változásokról szót ejtve Hardubé Judit osztályvezetőtől.

Szabó Judit

Az osztály  neve (szociális és igazgatási osztály lett) és az elhelyezése (az Ady utcai óvoda épületébe költözött) egyaránt  megváltozott év elején, az ügyfélfogadási rendjével és a feladatkörével együtt. Az első tapasztalatok szerint az ügyfelek könnyen rátaláltak   az új helyszínre, de vannak ügyek, amelyekben már a járási hivatalt kell keresniük.

Hardubé Judit osztályvezető elmondta, hogy a pénzbeli ellátások közül az időskorúak járadékával és az alanyi jogú ápolási díjjal kapcsolatos ügyek kerültek az önkormányzatiból az állami szférába, a járási hivatalba. A természetbeni juttatások közül pedig az alanyi jogú és a normatív jellegű  közgyógyellátás, és az egészségügyi szolgáltatásra  jogosultság ügyében kell a járáshoz fordulni.

Az utóbbi azokat érintheti, akikek nincs biztosításuk. - A jogszabályok szerint folyik az iratok és a nyilvántartások átadása a járási hivatalnak, s szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az ügyeket ugyanúgy  intézik, mint mi, az előzményeket is fogják látni - mondta az osztályvezető.

 

 

Már az Ady utcában intézi a városi szociális ügyeket Cseke Gábor, Szalay Gyula és Salamon Anett (Fotó: Pezzetta Umberto)


- Az ügyfeleknek a  szociális támogatásokra való  jogosultságukat sem kell megújítaniuk  az év eleji változás miatt. Csak akkor kell intézkedni, ha lejár a jogosultság,  közgyógyellátás esetén két év elteltével. Akkor már a járási hivatalba kell menni a Kazinczy térre,  a zalaegerszegi lakosoknak is.

A népjóléti osztály ügyiratforgalmának  körülbelül 20 százalékát tették ki az államhoz került akták. A támogatások utalását év elején még az önkormányzatok végezték, a decemberi ellátásokat január ötödikéig kellett kiküldeniük. Így a  járási hivatalnak még egy hónapja van a felkészülésre, de februárban már ez a szervezet gondoskodik   az utalásokról.

Hardubé Judit elmondta, hogy a polgármesteri hivatal szervezeti rendszerében is  történt változás,   amelyről a decemberi közgyűlés döntött. Azóta az is kiderült, hogy  az   okmányirodát nem mindenestől  rendelték a jogszabályok a járásokhoz,   a   lakcímnyilvántartás az önkormányzatoknál maradt.

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogyan alakul  a szociális  osztály idei ügyfélforgalma, ez  nagy mértékben függ a városlakók szociális helyzetétől. Az osztályvezető arra számít, hogy hamarosan a  Flextronicsból elbocsátott ügyfelek is segítséget  kérnek, ha lejárnak a  különféle,  három hónapra nyújtott,  biztosítási alapú támogatásaik.Vannak ügyfelek, akik egyszerre többféle szociális támogatást vesznek igénybe, így előfordulhat, hogy nekik az önkormányzati és a járási hivatalban is lesz dolguk. A tervek szerint azonban tavasszal úgy változnak a jogszabályok, hogy  bármelyik hivatalhoz beadhatják a kérelmüket, és  az egyik  átküldi a papírt a másiknak, ha az az illetékes.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!