Hírek

2012.12.17. 17:11

Kinevezték a járások vezetőit

Zalaegerszeg - Kinevezték hétfőn a január elsején létrejövő járások vezetőit. Zala megyében többségében jegyzők kerülnek a járások élére, de van köztük egy okmányiroda-vezető és egy földmérő is.

Szabó Judit

A zalaegerszegi járást dr. Koczka Csaba ügyvéd vezeti majd, aki a zalaegegerszegi önkormányzat okmányirodájának és közigazgatási osztályának vezetője. Korábban, 1998 és 2002 között fideszes országgyűlési képviselő volt. A nagykanizsai járást dr. Józsa Zsanett zalakarosi körjegyző, a keszthelyit dr. Varga Andrea vonyarcvashegyi jegyző   irányítja. A lenti járás élére Drávecz Gyuláné kerül, ő jelenleg  a bázakerettyei  körjegyzőséget vezeti. A letenyei járás vezetője Szendrődi Gabriella surdi körjegyző lesz, a zalaszentgrótit pedig Molnár Szilárd irányítja, aki Gyenesdiáson él, földmérő üzemmérnök, jelenleg egy földmérő és ingatlanközvetítő bt.-ben dolgozik. Közigazgatási gyakorlatot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőségnél, valamint a Bács-Kiskun megyei földhivatalnál szerzett.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: valamennyi járási hivatalvezető rendelkezik a törvényben előírt közigazgatási gyakorlattal. Aki nem jogász végzettségű, annak megvan a közigazgatási szakvizsgája (a jogászoknak nem kell ilyet szerezniük).
A járási hivatalok vezetőit hétfőn nevezte ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Pályáztatás nélkül kerültek a vezetői székbe, személyükre minden megyében a kormánymegbízott tett javaslatot. Januártól vidéken 175 járási hivatal és a fővárosban 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyei szintnél alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássa.

A járási hivatalvezetők országosan átlagosan 12 éves közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek. Közel kétharmaduk jogász végzettségű, s több mint hatvanan a jegyzői munkát cserélik fel a járási hivatal vezetésére. A most kinevezett vezetők 52 százaléka nő. A hivatalvezetők közül hét jelenleg országgyűlési képviselő, ők a következő választásig megtarthatják mandátumukat, azt követően a két tisztség összeférhetetlen. Tizenegyen polgármesterek, ők a törvény értelmében - lemondanak polgármesteri tisztségükről. Zala megyében nincs olyan járási hivatalvezető, aki polgármesterként, vagy ebben a ciklusban megválasztott országgyűlési képviselőként dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!