Hírek

2012.11.29. 12:46

Solymász és agarász találkozó

Nagypáli - Hogyan vadásznak szirti sassal rókára? Ezt is figyelemmel kísérhetik Nagypáliban az I. Nemzetközi Magyar - Arab Solymász Találkozó résztvevői.

Szabó Judit

A magyar és az arab országok ősi hagyományaiban közös  a solymászat, erre alapozva rendeztek a héten első alkalommal nemzetközi solymásztalálkozót Veszprém és Zala megyében. Kedden és szerdán Sümegen és Tapolcán zajlottak programok, ma  pedig Nagypáliban gyakorlati bemutatókon kísérhették figyelemmel az érdeklődők, hogy a solymászok hogyan idomítják és reptetik a ragadozó madarakat, s hogyan vadásznak velük. Az egyik fő szervező, a Magyar Solymász Egyesület elnöke, Turcsányi Zoltán elmondta: arab - magyar találkozónak indult a rendezvény, s az arab országokból érkező vendégek kérésére egészítették ki solymász találkozóval. A solymászat hamarosan a világörökség részévé válhat arab kezdeményezésre, amelyhez Magyarország is csatlakozott,  a magyar kormány pedig felvette a szellemi kulturális örökség jegyzékére, jelezte a növekvő elismertségét.

Fotó: Katona Tibor

- Magyarországon a vándorsólyom és a héja a legelterjedtebb,  vadászatra használt madár, a zsákmányállatok  közül pedig a fácán és a mezei nyúl, de elég széles a paletta. A maradak idomítása kizárólag jutalmazással zajlik, semmilyen kényszerítő eszközt nem alkalmazunk. Nem ördöngösség elsajátítani, bárki megtanulhatja. Sajnos azonban  a jogi szabályozás bürokratikus, ezért nem foglalkoznak  sokan solymászattal. Csak kétszázan lehetünk az országban - emítette Turcsányi Zoltán.

Az elnök  hozzátette: szeretnék elérni, hogy a kerecsensólyom (amit a turullal azonosítanak), is használható legyen vadászatra. Jelenleg azért nem engedik, mert a  természetvédők egy része  félti ettől  a madárállományt. A  solymászok viszont vitatják, hogy a természetes poluláció sérülne. Ők egyébként is csak csak fogságban tenyésztett sólymokkal dolgoznak, hangsúlyozta az elnök.

A találkozón jurta- íjász- és agárbemutató is zajlott. Keresztes János, az  Országos Agarász Egyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy közel kétszáz tagjuk  nem az 1967-től engedélyezett, versenypályára felturbózott  agarakkal foglalkozik, hanem az ősi magyar vadászagárral, annak tenyésztésével és népszerűsítésével.

- Tudomásom szerint 80-100 fajtatiszta agárral rendelkeznek a tagjaink. Az egyesületünk  fontos célja, hogy elérje az agaras vadászat újbóli engedélyezését. A hivatalos indoklás szerint azért nem lehet magyar agárral vadászni, mert besorolták falkakutyának, de a magyar agár soha nem volt az.

A találkozóról Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta, hogy az arab vendégek nemcsak a solymászat és agarászat magyar tradícióit ismerhették meg, hanem gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak. Délután pedig megtekinthetik, hogyan vadásznak szirti sassal rókára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!