Hírek

2012.10.10. 06:02

Mauzóleum romokban

Keszthely – A Festetics-mauzóleum felújítása folyamatosan napirenden van, de a rekonstrukciója pályázati forrással valósulhat meg. A rossz állapotú épületre mintegy százmilliót kellene költeni.

Sámel József

A Szent Miklós temetőben áll a monumentális, különleges mauzóleum, melyet gróf Festetics Tasziló 1925-ben építtetett felesége, Mary Hamilton és családja számára. Érdekessége, hogy egyike volt az első vasbeton szerkezetű épületeknek, a lépcsősort, a padozatot, az oszlopokat, a menynyezetet és a tetőzetet a helyszínen gyártott műkő borítja. Mindebből az is következik, hogy a rekonstrukciója nem egyszerű feladat. A legnagyobb probléma azonban egyelőre a felújítási forrás hiánya.

A teljes rekonstrukció mai árakon mintegy százmillió forintba kerülne. A városban gyakran elhangzik, a lakók és vendégek szóvá teszik, hogy a patinás, műemlék épület sorsa mennyire hányatott, méltatlan a városhoz, annak múltjához.



– Tudjuk, hogy a mauzóleum rekonstrukcióját mielőbb meg kellene kezdeni, ám a munkálatokat önerőből sem a város, sem a Helikon Kastélymúzeum nem tudja elvégezni. Olyan pályázati lehetőséget pedig, amely módot adna a felújításra, egyelőre nem írtak ki – fogalmazott Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója, Keszthely alpolgármestere, aki nemrég megtekintette az épület állapotát.

– A felépítmény nincs annyira rossz állapotban, ám a lépcsősorok, az alsó részek nagyon mállanak. Ha találunk megfelelő pályázati lehetőséget, azonnal megragadjuk azt. A pályázatot attól függően nyújtjuk be, hogy az melyikünk számára a kedvezőbb. A mauzóleum ugyan a város tulajdonában van, ám ez nem jelent gondot, összefogással, közös konstrukcióban is gondolkozunk. A célunk közös, fontosnak tartjuk, hogy a Festeticsörökséget ápoljuk, ahhoz pedig a mauzóleum léte, rekonstrukciója abszolút kapcsolódik. A lehetőségekről egyébként az igazgató a család leszármazottjával, Festetics Györggyel is tárgyalni kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!