Hírek

2012.09.05. 14:16

Kiszabadult a gáz - Gyakorlatoztak Újudvaron

Újudvar - Meghibásodott az egyik 1000 köbméteres gáztartály feltöltő csonkja, ennek következtében elszabadult a gáz a Total Hungária Kereskedelmi Kft. gáztöltő állomásán szerdán - imitálták a védelmi gyakorlat résztvevői.

Steyer Edina

Az érintettek szerint a gyakorlat sikeresen zárult, úgy vélik, az elmúlt néhány év legszervezettebb akcióját vitték véghez. A gyakorlattal kapcsolatban a helyszínen megkérdeztük Egri Gyula tűzoltó alezredest, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjét, aki elmondta: az üzemmel eddig soha nem adódott probléma, s bíznak benne, hogy ezután sem lesz.

- A gyakorlat részeként meghibásodott az egyik tartály feltöltő csonkja, aminek következtében gáz került a levegőbe - ismertette az imitált problémát az alezredes. - Az ehhez hasonló fokozottan veszélyes üzemek mindegyikénél védelmi tervet kell készíteni. A gyakorlat során is e szerint jártak el a kollégák és a cég dolgozói, akik a kanizsai tűzoltók megérkezéséig vízzel hűtötték a tartályt. Erre azért van szükség, mert a vízkő kicsapja a propánt és a butánt, ezzel megakadályozza a gáz levegőben való mozgását.

Az üzemi mentést követően a résztvevők sikeresen teljesítették a külső védelmi tervezetet is, melyben a lakosságvédelmi intézkedések, kitelepítés játszik fontos szerepet.

Zala megyében további négy településen kell ugyanilyen szigorral és odafigyeléssel felkészülni a hasonló problémákra: Nagykanizsán, Pusztaedericsen, Tófejen és Zalaegerszegen.

- A település lakossága teljes biztonságban érezheti magát, hiszen probléma esetén minden illetékes tökéletesen tudná, mi a dolga - hívta fel a figyelmet Jakab Sándor polgármester, hozzátéve: a cég és a falu között kiváló kapcsolat alakult ki az évek során. Az itt lakók elfogadták, hogy az 1930-as évektől gáztöltő üzem szomszédságában élnek, ami egyébként adóbevételt és munkahelyeket is jelent Újudvar számára. Mindezen felül a cég támogatja a sport- és a polgárőr egyesületet is.

A gyakorlatra ellátogató vezérkartól azt is megtudtuk, hogy az állami előírásokon felül további lépéseket tesznek azért, hogy a gáztöltő állomás a lehető legbiztonságosabban működjön, ami közel 120 millió forintjába kerül a cégnek.

- A fejlesztés több ütemben zajlik, a tervek szerint a következő év második felére mindennel elkészülünk: gömbcsapokat, telepeket cserélünk, olyan hőkezelt berendezéseket használunk ezt követően, melyek a 890 fokos hőmérsékletet akár 5 órán keresztül is kibírják - árulta Novák József értékesítési osztályvezető. Dr. Kantiné dr. Várkonyi Réka a Gáz üzletág igazgatója hozzátette: a cég a biztonságot illetően sokkal többet vár el saját magával szemben, mint azt a magyar jogszabályok teszik, ezért különösen elégedett a gyakorlat eredméynével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!