Hírek

2012.08.05. 04:48

Kutya-tusolót telepítettek önkéntesek a kanizsai állatmenhelyen (fotókkal)

Nagykanizsa - A hőség nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli, ezért fontos a frissítő fürdetés. Ezt eddig csak nehézkesen tudták megoldani a nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédelmi Egyesületnél. Viszont az állatbarát önkéntesek jóvoltából telepített 1000 literes víztartályból akár napi rendszerességgel is pancsolhatnak a terület négylábúi.

Benedek Bálint

Zajlik az élet a menhely háza táján Nagykanizsán, hisz alig egy hónappal ezelőtt ünnepélyes keretek között kapták meg a 75 ezer forint értékű kutyanyíró gépet. Mint arról beszámoltunk, a magánszemélyek felajánlásai mellett, a Kanizsa TISZK dolgozói és diákjai jelentős összeggel, közel 40 ezer forinttal járultak hozzá a berendezés beszerzéshez.

Varga Károlyné az egyesület elnöke szerint a gép maximálisan bevált, hiszen a hosszúszőrű kutyák bundját tökéletesen lehet vele ápolni és a hőérzetüket is enyhíthettük.

- Ebben a kánikulában eddig is fürdettük a kutyákat, de mindig nagyobb ládákból vagy éppen vödrökből locsoltuk őket, ám ez nehézkessé tette a munkát - folytatta Varga Károlyné Anikó. - Minőségi változást jelent a telepített tartály, hisz a hozzá csatlakoztatott slaggal kényelmesen le lehet locsolni a kutyákat, anélkül, hogy a gondozók nyakig vizesek lennének.

A menhelyet gyakran látogató gyerekek is örömmel fogadták az új "kutya-tusolót", s ottjártunkkor kedvenceiket azonnal le is csutakolták a langyos vízben.

- Ha tehetem rendszeresen jövök és mindig másfajta kutyust sétáltatok, hisz kivétel nélkül mindegyik megérdemli a törődést - mondta a 10 éves Ordovics Szófi. - Ez a keverék Kisegér névre hallgat, ő alapvetően nagyon eleven, de a hűsítő tus alatt kitűnően érzi magát.

Valóban az apró termetű terrier keverék meg sem moccant, láthatóan élvezte, ahogy tetőtől-talpig beteríti a víz, kapott egy kis sampont is, aztán boldogan futott alkalmi gazdájához, Szófihoz. A többi kutya is élvezte a hűsítő mosdatást, a szintén keverék Fürge lefeküdt, s hagyta, hogy csutakolják.

- A látvány, amikor egy ilyen elhagyott, gazdátlan kutya boldog lehet mindennél többet ér - vette át a szót dr. Papp Attila önkéntes, aki jó barátjával, Fehér Tamással építette a tusolót. - Az alapos mosással ráadásul még a kellemetlenségeket okozó élősködőket is el tudjuk távolítani az állatokból, így még egy fokkal egészségesebb feltételek között várhatják új gazdájukat.

Dr. Papp Attila lendületére jellemző, hogy alig egy hete működő tusoló mellett további, a menhely mindennapjait megkönnyítő terveket dolgozott ki. Már beszerzett egy másik, mobil slagot, mellyel akár a kennelekben is le lehetne fürdetni az állatokat. Emellett az egy meglévő mellett még kettő közel 300 négyzetméteres futatót nyitnának, sőt szükséges lenne kiépíteni, az újonnan bekerülő kutyák számára egy karantént is.

- Cseresnyés Péter polgármester képviselői keretéből gyakran ajánl fel bizonyos összegeket jótékony célra, nos eljött az idő, hogy a menhely is beálljon a ebbe a sorba - folytatta dr. Papp Attila. - A politikai pártoktól is szívesen elfogadjuk a támogatást, hisz a magánszemélyek és a vállalkozások sokat segítenek.

S, ahogy ezt Attila kimondta egy férfi kopogtatott az iroda ajtaján, hogy több kilogramm kutyatápot hozott a menhely árváinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!