Hírek

2012.07.16. 15:53

Utasbiztosítás: balesetre, betegségre, poggyászra

Jobb félni, mint megijedni tartja a mondás, s valóban, ha külföldre utazunk, nem árt felkészülni a jó élmények mellett a kevésbé kellemesekre is.

Steyer Edina

Az utasbiztosítást elsősorban betegségre, balesetre és poggyászra lehet megkötni, de különböző extrákkal is tudnak szolgálni a biztosítók.

A kanizsai Godina Zsolt például olyan konstrukcióban gondolkodik, mely nem csak a baleset vagy betegség kapcsán felmerült ellátás költségeit fedezi, hanem gondoskodik a beteg hazaszállításáról, megtéríti a poggyászkárt és az elveszett okmányok pótlását is.

- A barátnőmmel hamarosan Montenegróba utazunk - árulta el a 24 éves fiatal. - Nem szenvedtem balesetet, nem volt egyéb negatív tapasztalatom külföldön, de ismerőseimet érte már kár. Semmiképp nem lépném át a határt biztosítás nélkül, eddig sem tettem.

Új viszont az utasbiztosítások világa Pasqualetti Olívia Lilla számámra, aki a minap érdeklődött a lehetőségekről egy utazási irodában.

- Elsősorban az egészségemet és a testi épségemet féltem, de óriási értéke van a személyi okmányoknak, és a magunkkal cipelt egyéb holmiknak is - vélekedett a lány. - Nem tudhatjuk előre, kivel mi történik, nem árt felkészülni.

Novák Lívia, az utazási iroda vezetője elmondta: a külföldre utazók az alapszolgáltatáson felül kérhetnek sportbiztosítást is, mely akár búvárkodásra vagy szörfözésre is érvényes. A tengerparti utasbiztosítás magába foglalja a szállodán és kempingen belüli felelősségbiztosítást, s azt is, ha például eltörik szörfdeszkánk, de érvényes a strandlopásokra is.

- Ha repülővel utazunk, érdemes speciális repülős biztosítást kötni, ami a betegségen és baleseten felül érvényes a járatkésedelemre, a bőröndsérülésre és a légi katasztrófára is - mondta Lívia.

Az útlemondási biztosítás megkötésével a biztosító a szállás lemondásának költségeit fizeti ki, de ez csak betegség, baleset vagy hozzátartozó halála esetén lehetséges, s szigorúan orvosi igazolás ellenében.

Baj esetén segít a diszpécser

Mindegyik utasbiztosítás mellé segélyhívószámot adnak a biztosítottaknak. A vonal túlsó felén éjjel-nappal, a nap 24 órájában magyarul beszélő diszpécser fogadja a hívásokat. Elmondja, hol található a legközelebbi kórház, s milyen útvonalon juthatnak oda. Ha a helyzet úgy kívánja, mentőt, orvost hív, akit pontosan a helyszínre irányít. Egyéb problémáknál, balesetnél, eltévedés esetén is készségesen segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!