Hírek

2012.07.02. 18:09

Újabb tábor a Kézművesek Házában (fotókkal)

Zalaegerszeg - Formálódik az agyag a fazekastábor résztvevőinek kezei között: hétfőn indították útnak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület újabb kurzusát, melyen az őrségi edények kerülnek terítékre.

Péter Gyöngyi

Egymást érik a foglalkozások a zalaegerszegi Kézművesek Házában: néhány napja még a bőrtárgykészítés rejtelmeivel ismerkedtek az érdeklődők, most pedig a fazekas mesterségre kíváncsiak vették birtokba a gébárti műhelyt.

- Ez az összejövetel, akárcsak a múlt heti, szintén a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program Kézműves Akadémia 2. című projektjéhez kapcsolódik, a résztvevők többsége az első program keretében tanulta a fazekas mesterség alapjait, a korábbi hallgatóink tértek vissza. Ez így tulajdonképpen egy továbbképzés is - avatott a részletekbe Dala Hajnalka projektkoordinátor. - A szakmai munka péntekig tart, addig dolgoznak a műhelyben, szombaton kirándul a társaság: Magyarszombatfán most lesz a nemzetközi fazekastalálkozó, mely abszolút illeszkedik a tábor témájához, tehát odalátogatunk.

A kurzus résztvevői az őrségi edények sajátosságaival ismerkednek Csuti Tibor fazekas népi iparművész, a népművészet ifjú mestere útmutatásai szerint.

- Az őrségi edények szinte minden formája más, mint az összes többi fazekasközponté, ezeket az apró részleteket szeretnénk most górcső alá venni - összegzett a szakember. - Foglalkozunk például azzal, hogyan kell kialakítani a fazék, a korsó száját, azzal, hogy a füleket miként kell rátenni az edényre... Az őrségi tejes köcsög is eltér a megszokott vázaszerű formától: szűkülő nyaka és széles, fazékszája van... Nem nagyon díszítették, hiszen nemcsak tejet altattak benne, hanem melegítésre is használták: a használat volt az elsődleges szempont.

A tervek szerint a munkákból a bőrtárgykészítő táborban készült művekkel együtt ősszel kis kiállítás nyílik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!