Hírek

2012.07.25. 05:35

Fórum kényszerből Kustánszegen, ''cirkusz'' és megosztottság

Kustánszeg – Lemondásra szólították fel Bécs Tiborné polgármestert a hétfő este tartott, indulatoktól sem mentes lakossági fórumon. Kustánszeg vezetője nem lát okot rá, hogy távozzon pozíciójából.

Szabó Judit

Indulatos felszólalásokkal, bekiabálásokkal tarkított maratoni falugyűlés zajlott hétfő este Kustánszegen. Este hattól csaknem éjjel tizenegyig vitatkoztak a jelenlévők a falu ügyes-bajos dolgairól, nemegyszer maguk is cirkusznak, zűrzavarnak minősítve, ami a kistelepülésen zajlik. A falugyűlés összehívását Lakatos Dezső boltos és néhány helybeli kezdeményezte, korábbi közlésünkkel ellentétben nem száz, hanem 81 aláírást összegyűjtve a 530 lelkes településen. Az ívet aláírók elégedetlenek a polgármester, Bécs Tiborné, s a testület munkájával, s úgy érzik: nem jut el hozzájuk információ a közügyekről.



Kikényszerítették a falugyűlést, közügyekről akartak hallani

Ezért kérték, hogy a közösség előtt vitassák meg a dolgaikat. A helyzet januárban mérgesedett el a képviselő-testületben, amikor arról volt szó, hogy év végén megszűnik a Barlahida–Kustánszeg–Mikekarácsonyfa körjegyzőség, s közös önkormányzati hivatalt kell létrehozni. A kérdés, hogy kikkel. A képviselő-testület januárban úgy döntött, hogy Novával társuljanak, ami megosztotta a falut és a képviselőket is. A határozat mára ugyan elvesztette aktualitását, mert Nova más járáshoz fog tartozni (így nem lehet vele társulni), ugyanakkor lavinát indított el.

– Tudtuk, hogy Nova nem kerül Zalaegerszeghez, mégis azt választotta a testület. Ez szöget ütött a lakosság fejébe, mert Csonkahegyháthoz is mehetnénk – szólalt fel a falugyűlésen Geráth Sándor, korábbi polgármester. Kustánné Gyalog Márta képviselő Csonkahegyhát pártján állt, mert közelebb van a városhoz, s már régebben falugyűlés összehívását kezdeményezte az ügyben. Bécs Tiborné akkor úgy vélte: később, a járások kialakulása után időszerű a fórum, amit végül kénytelen volt összehívni lakossági kezdeményezésre. A januári novai döntésről elmondta: eleve tudták, hogy nem végleges, majd hozzátette: szerinte a Csonkahegyhát mellett érvelőket csak az vezérli, hogy legyen állása Juhász András barlahidai körjegyzőnek, akit az ottani hivatalvezetői poszt várományosának tartanak. A polgármester és a körjegyző munkakapcsolata nem felhőtlen.

Bécs Tiborné a lakosságnak nemrég írt körlevelében is kitért erre, s a kormányhivatalhoz fordult (mások szerint feljelentette Juhász Andrást) egy kustánszegi hivatali dolgozó csonkahegyháti áthelyezésével kapcsolatban. A jegyző nem reagált a vádakra, miszerint nem segíti a faluvezető munkáját. Elmondta viszont, hogy a kormányhivatal az említett dolgozó áthelyezését törvényesnek találta. A polgármester arra is kitért, hogy törvényességi észrevétel érkezett, mert a jegyző nem küldött el egy testületi ülésről szóló jegyzőkönyvet a kormányhivatalba. Pótolják, ígérte a jegyző, jelezve, informatikai problémából is adódhatott a mulasztás. Kustánszegen a csapadékvíz- elvezetés nem megoldott, és egyelőre szennyvízcsatorna sincs a faluban. Ez is szóba került a fórumon, további összetűzésekhez vezetve. A lakosság és a testület álláspontja abban sem egységes, hogy milyen pályázatokon érdemes indulni (a szennyvízprojekt elbírálásra vár).



– Cirkusz van az önkormányzatnál – összegezte a lakosság köréből Czuppon István.

– A jó szándékot észrevettem a testületben: amit az anyagiak engedtek, megtettek. A polgármester nem főállású, látszik, hogy nem tud mindenről, de rosszat nem lehet mondani rá, inkább segíteni kellene. Azt kérem tőletek – fordult a képviselő-testület tagjaihoz –, hogy ne veszekedjetek, tegyétek félre a személyes ellentéteket, a faluért dolgozzatok, s ne az önfeloszlatáson gondolkodjatok. Merthogy ez is szóba került: Kustánné Gyalog Márta vetette fel, úgy érezve, ebben a légkörben nem megy tovább a munka. Már bánja, hogy hagyta elhalasztani a szavazást ez ügyben, említette, s visszautasította, hogy le kellene mondania, amikor valaki erre szólította fel. Kemendi Miklós, a fórum egyik kezdeményezője viszont a polgármester lemondását szerette volna elérni. Először azt kérte Bécs Tibornétól, szavaztassa meg, Nova vagy Csonkahegyhát felé orientálódjanak a közös hivatalt illetően. A döntő többség az utóbbira szavazott. A másik szavazás arról szólt volna, elégedettek- e a jelenlévők a polgármester tevékenységével, de ezt nem bocsátotta szavazásra Bécs Tiborné, akit bekiabálásokkal is lemondásra akartak bírni páran. A falu vezetője már az ülés elején kinyilvánította, hogy nem érzi felelősnek magát a kialakult helyzetért, s nem akar lemondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!