Hírek

2012.06.21. 18:28

Közgyűlés - Sétálóutca, közbiztonság, sporttámogatás

Zalaegerszeg - Kisegített a közgyűlés néhány sportegyesületet, s tárgyalt csütörtökön a sétálóutcáról és a közbiztonságról.

Szabó Judit

Négy sportegyesület anyagi gondjain könnyített a testület: a Zalaegerszegi Atlétikai Club és a Zalaegerszegi Tele Klub 2-2 millió, a Csuti SK 3 millió, a ZTE KK 20 millió forintot kap. A napirend hosszúra nyúlt vitájában egymástól mérföldnyi távolságra lévő álláspontok is megjelentek arról, miként álljon hozzá a város a versenysport támogatásához.

A futballcsapat helyzete is szóba került, amelynek kapcsán Gyutai Csaba polgármester elmondta, az önkormányzat által szerződésben  biztosított évi 90 millió forint igencsak jelentős támogatás ebben a helyzetben, s egy kiutat lát: ha valaki friss pénzt hoz a klubba, másként folytatódni fog az agónia, vélekedett. A képviselők abban egyetértettek, hogy határozottan ki kellene mondani végre, hogy mit vállaljon a város sportfinanszírozásban.

A közgyűlés megtárgyalta a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság 2011-es beszámolóját. Tavaly több mint 20 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma, a nyomozási eredményességi mutató pedig 7 százalékkal, 32,8 százalékra csökkent. Prok József rendőr alezredes, kapitányságvezető elmondta, hogy a kinevezése után, április elsejétől bevezetett intézkedések hatása már a statisztikákban is megmutatkozik. Jelentősen nőtt a rendőri intézkedések száma és  erősödött a közterületi jelenlét. Javaslatot tett a megyei rendőrfőkapitánynak a belvárosi és a pózvai körzeti megbízotti helyek 2-2 fős bővítésére, s reméli, év végére ez valóra válhat. Többen nehezményezték a hajléktalanok viselkedését. Dr. Tóth László (Fidesz) úgy vélte, a zaklatásba hajló atrocitásoknál szükség lenne rendőri jelenlétre. A rendőrkapitány ígérte, hogy a hajléktalanok jogsértéseivel szemben is fellépnek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy csak szabálysértés vagy bűncselekmény esetén járhatnak el. Kiss Ferenc (MSZP) rendőrségi korrupciót érintő felszólalására Prok József elmondta: A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság még egy rendőrét se vezették rabszíjon és egy kolléga ellen sem folyik eljárás. Megjegyezte, hogy dolgozott titkosszolgálati területen, ismeri a rendőrségi korrupciót, s kijelentette: Zalaegerszeg egyáltalán nem fertőzött e téren.

A belvárosi közlekedés átalakításáról szóló napirend keretében a képviselők ismét hitet tettek a sétálóutca mellett. A Prourbe Kft. elkészítette, s a közgyűlés jóváhagyta a megvalósíthatósági tanulmánytervet. Pete Róbert (Jobbik) óvott, hogy nehogy a költségvetést nagyon megviselő presztízsberuházás legyen a sétálóutca, Gyutai Csaba szerint viszont a beruházás hozzátartozik az élhető város kialakításához, a finanszírozás kapcsán pedig leszögezte: nem véletlenül osztották ütemekre a beruházást, ráadásul az ügyben pályázati forrás bevonására is van esély.

 

- Pályázatot nyert a Városfejlesztő Zrt. az inkubátorház bővítésére. Az 572 milliós beruházáshoz 30 százalékos, 171 milliós támogatás társul. A projekthez százmillió forintot ad a város. A képviselők kezességet vállaltak a zrt. 300 milliós hitelfelvételéhez

- Rendeletet alkotott a testület a tiltott, közösségellenes magatartásokról. Júliustól bírságolhatják a jogsértőket

- Új ügyvezetőt választottak a LÉSZ Kft. élére. Pályáztatás nélkül egy évre Pais Kornél, a cég műszaki vezetője kapta a feladatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!