Hírek

2012.06.02. 07:36

Ha kicsi, akkor is szemét(ség)

A környezetvédelem fontosságáról mindenki tud. Előadások tömege kelti a figyelmet az iskolákban, fényreklámok figyelmeztetnek az utcán, plakátok a hirdetőtáblákon, buszok oldalán, megállókban, pályaudvarokon, orvosi rendelőkben. Nem beszélve a cikkekről, az újsághirdetésekről, televíziós műsorokról, pályázatokról - Benedek Bálint írása.

Benedek Bálint

A cél egyenesen a világmegváltás, hogy egy életre égjen bele mindenki szürkeállományába: nem játék, sőt, nem is csak csínytevés elhajítani a műanyag palackot az erdő kellős közepén. A környezetvédők nem kapják könnyen és azonnal a sikert, hiszen a természet ma is tele van szeméttel. Alig van ember, aki ne hajított volna el papírzsebkendőt azzal: úgyis lebomlik. Ez a viselkedés sem helyes, még ha nem is tűnik olyan „durvának”, mint akkumulátort vagy hűtőszekrényt kicipelni az árokpartra. Az erőfeszítés és a környezeti ártalom kisebb ugyan, de mögötte ugyanaz a környezettel kapcsolatos nemtörődömség húzódik meg. A harcot – legalább a saját lelkiismeretünk megnyugtatásának érdekében – folytatni kell.

A pécsi egyetemen tanuló zalai fiatalok már új szemlélettel nőttek fel. Ennek szellemében alkottak tökéletesen működő járművet, mellyel egy újkori ipari forradalom elindítói között lehetnek. Olyan személykocsi prototípusát szerelték öszsze, melynek a kipufogórendszeréből víz folyik. A hollandiai verseny többi indulója közt volt, aki elektromos motorral és napelemekkel működő kocsival nevezett. Előtérbe került az etanol használata, néhány gárda pedig a benzin-, valamint dízelfogyasztást próbálta a lehető legminimálisabbra csökkenteni. A magyar autósok szemében az utóbbi erőfeszítések lehetnek most igazán érdekesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!