Hírek

2012.06.06. 20:43

Ha a lakók szóltak, kaviccsal dobálták meg az ablakokat

Nagykanizsa - Égig érő fák, parkolási gondok, játszótereken hangoskodó, randalírozó kamaszok - ilyen és hasonló problémákkal találkoztunk a Lakóhelyünk címet viselő problémafeltáró sorozatunk minapi bejárásán.

Horváth-Balogh Attila

Többféle problémával fordultak a keleti városrész Hevesi utcától keletre eső területén élők fórumunk meghívott vendégeihez.

Szerda esti programunkon részt vettek többek közt a polgármesteri hivatal képviselői, a terület önkormányzati képviselői és a közszolgáltatók munkatársai, akik válaszoltak a felvetésekre. Így például Radics Józsefére, aki több problémát is szóvá tett.

Munkatársaink a napokban bejárták a területet, hogy megismerjék az itt élők gondjait.

Legutóbb a Hevesi utca nyugati oldalát vettük górcső alá, most pedig a Keleti városrész keleti területein, a Városkapu és a Kazanlak körúton, a Munkás, a Rózsa, Zemplén és Péterfai utcákban jártunk. Szóba elegyedtünk az itt élőkkel, akik önkormányzati képviselőiknek, Bizzer Andrásnak és Gyalókai Zoltánnak „élőben” mondhatták el panaszaikat. Mint kiderült, problémák vannak, néhányra születhet és született is megoldás, ám legtöbb esetben a minden területen jelentkező pénzhiány akadályt jelent.

– Sajnos, el kell fogadnunk, hogy a városban zajló olyan nagyberuházások, mint például a belváros-rehabilitáció és a szennyvízhálózat rekonstrukciója idén minden pénzt elvisz, emiatt aztán más területekre most kevesebb jut – szögezte le elöljáróban Gyalókai Zoltán.

Nagyjából ez a helyzet a Munkás utca 10. mellett álló két nagyra nőtt fenyő ügyében is, melyek igen közel állnak az épület falához, s ha erős a szél, még közelebb „nyújtóznak” hozzá. A lakók kérték Bizzer képviselőt, intézkedjen, a fák kivágása azonban forrás hiányában elmaradt. (A fiatal városatya szerint amúgy a körzetben másutt is gondot okoznak a lakóházak közelébe ültetett nagyra nőtt fák.) A Munkás utca páros oldala mögötti garázsok között pedig a gaz nőtt nagyra, de vannak más bajok is.

– Van-e problémám? Hogyne lenne! – fogadott minket az egyik garázs tulajdonosa, Skrapics Béla. – A két garázssor közti részen télen soha nem tolják ki a havat, mert az állítólag magánterület. Nincs lehetőség a szemét lerakására sem, ezért kénytelen vagyok hazavinni. Akad, aki viszont valószínűleg éppen a garázsok közé szórja, mert ott a gaz takarásában mindig van hulladék.

Gyalókai Zoltán körzetében, a Városkapu körúton a 7- es számú ház mögötti játszótérrel kapcsolatban hallottunk panaszt.

– Esténként itt mindig kamaszok hangoskodnak, a rendőrök pedig nyilván, a koruk miatt semmit nem tudnak kezdeni velük. Ha szólnak nekik, elmennek, de fél óra múlva már megint itt vannak – tudtuk meg Kuzma Attila közös képviselőtől. – Ha meg a lakók szólnak, még rosszabb, volt arra példa, hogy „cserébe” megdobálták kaviccsal az ablakokat. Természetesen, örülünk a játszótérnek, a kisgyermekes szülők igénylik, de úgy vélem, be kellene keríteni, hogy ezeket a fiatalokat ki lehessen zárni. De az is megoldást jelentene, ha távolabb vinnék...

Egy házaspár, a Munkás 3- ban lakó Vugrinecz Jenő és Jenőné arról számolt be, hogy sok baj forrásai a galambok is, melyeket – a tiltás ellenére – főleg az idősek etetnek. A madarak aztán nem kímélik az erkélyeket, némelyiket gyakran „végigbombázzák”.

– Ezen felül más bajunk nincs, úgy tűnik, megszűntek a falfirkák, felénk rendszeresen nyírják a füvet és a buszközlekedés is jó – mondták végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!