Hírek

2012.06.13. 10:42

Ellenőrizték a szociális és gyermekvédelmi-, jóléti szolgáltatásokat

Zalaegerszeg - Közel hétszáz működési engedélyt ellenőrzött és újított meg tavaly július elseje óta a megyei szociális és gyámhivatal, mégpedig az e hónap végi határidő lejárta előtt.

Arany Gábor

A gyermekjóléti-, gyermekvédelmi- és szociális szolgáltatások ellenőrzésének tapasztalatairól szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a megyei kormányhivatalban. Mint elhangzott, a Zalában működő önkormányzati, egyházi és egyetlen magán szolgáltató tevékenységében csak jelentéktelen kivetnivalót találtak. Egy önkormányzati fenntartónak előírták, hogy a hatályos jogszabályokhoz igazítva a többféle szolgáltatásra - falugondnoki szolgálat, szociális étkeztetés, házi gondozás - egységbe foglalt működési engedélyt kérjen. Egy esetben a pedig bentlakásos idősek otthonában az ellátottakra kevesebb terület jutott az előírtnál, ezen kellett változtatni az egyházi fenntartónak. Az pedig már önkormányzati fenntartású idősek otthonát érintette, hogy az élelmezési nyersanyagnorma szűkebbre volt szabva az előírtnál.

Mint Rigó Csaba kormánymegbízott és dr. Egyed Péter gyámhivatal-vezető elmondta, elegendő volt a hiányosságokra figyelmeztetni a fenntartókat, súlyosabb szankcióra nem került sor. Rigó Csaba kiemelte, a finanszírozás átláthatósága és hatékonysága érdekében a szolgáltatóknak naponta TAJ-szám alapú jelentést kell tenni az ellátottakat érintő tevékenységükről az internetes szociális ágazati portálon. Ez a finanszírozás feltétele. Egyed Péter hozzátette, a rendszeres ellenőrzések hivatottak egybevetni a valóság és a jelentések tartalmát. Zalában eddig még nem tártak fel visszaélést, azaz a gondozottakra fordítják az állami normatívát.

Mint ismeretes tavaly a helyi jegyzők hatásköréből a szociális alapellátás engedélyezése a kormányhivatalokhoz került, ez indokolta az ellenőrzést, amely megteremtette az engedélyezési eljárás egységesítését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!