Önkormányzati gazdálkodás

2024.05.22. 09:30

Az iparűzési adóból 7,4 milliárd forint folyt be tavaly

Elfogadta a zalaegerszegi közgyűlés nemrég a város zárszámadását, amelyből a helyi adókból 2023-ban befolyt bevételekről is szó esik.

Szabó Judit

Tavaly már minden vállalkozás 2 %-os mértékkel adózott

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Az önkormányzat közhatalmi bevételei között a legjelentősebb tétel a helyi adókból származik.  Ezekből és a talajterhelési díjból a tavalyi évre összesen közel 6,8 milliárd forint bevételt terveztek, de a befolyt összegek alapján év végére 7,4 milliárdra nőtt a tervezett összeg. Ehhez képest is több, 7,47 milliárd forint érkezett, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 119,6 %-os teljesítésnek felel meg, szerepelt a zárszámadás indoklásában.

Az előterjesztés szerint a magas teljesítési arány több tényező együttes hatásának köszönhető. Tavaly már minden vállalkozás 2 %-os mértékkel adózott, megszűnt a kis- és középvállalkozások 1 %-os kedvezménye. 2021. és 2022. években erősödött a magyar gazdaság, ami jótékonyan hatott a nettó árbevételre, de az inflációs hatások és a gyenge forint által kiváltott exporttöbblet is emelte az adó alapját a vállalkozásoknál. Az év végéig 7904 adózó 8487 bevallását dolgozták fel, ebből 446 darab záró adóbevallásnak minősült.  A bevallást benyújtó adózók száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva 2 százalékkal csökkent. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában