Hírek

2012.05.30. 07:05

Határtalanul – Erdélyben

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 7. évfolyamos tanulói is nyertek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul c. pályázatán, melynek célja, hogy határainkon kívüli magyarok lakta területeket keressenek fel az anyaországi tanulók.

zaol.hu

A mi utunk fő gondolata és címe: „A szegektől a székekig – ősök és testvérek nyomában” volt. A kiránduláson a 7. évfolyam tanulói közül a jó magatartású és jó eredményeket elért tanulók vehettek részt.

Május 8-án egy várakozáson teli nap estéjén indultunk nagy utunkra Erdélybe. Négy napot töltöttünk a határon túl, de ez idő alatt hatalmas távolságokat tettünk meg térben, időben és lélekben. Voltunk Nagyváradon, Kolozsvárott, lementünk a Parajdi sóbányába, Csíksomlyón imádkoztunk hazánkért, a Nyerges-tetőn kopjafát állítottunk a székely hősök tiszteletére, jártunk az Ezeréves határnál, és eljutottunk a Békás-szorosba és a Gyilkos tóhoz is. Szállásunk Csíkcsomortánban volt a Szellő Szállóban.

A panzió mellett egy árvaház áll, melynek lakói számára adományt is vittünk, illetve velük közös programokon is részt vettünk. Az árvákkal úgy összebarátkoztunk, hogy legszívesebben haza se jöttünk volna Erdélyből. Azt a kevés időt is, amit velük tölthettünk, nagyon élveztük. Egyik este „Ki-mit-tud?”-ot szerveztek nekünk, amikor mindenki megmutathatta képességeit. Voltak, akik zenéltek vagy énekeltek, mások pedig vicceket mondtak és jeleneteket adtak elő.

A pályázatban feladat volt, hogy közösségi munkát is végezzünk, ezért mi a Csíksomlyói búcsú előtt, annak helyszínén szemétszedést vállaltunk, és teljesítettük is. Az utolsó nap zárásaként az árvákkal együtt közös búcsúestet tartottunk. A vacsora után együtt táncoltunk a táncházban, majd később egy helyi zenekar szórakoztatott bennünket.

Másnap búcsút vettünk az árváktól, akik azzal próbáltak visszahívni minket, hogy bukjunk meg és jövőre is látogassuk meg őket, mert az általános iskolákból mindig a 7. évfolyamosok pályázhatnak.

Hazafelé még betértünk Farkaslakára, ahol megnéztük Tamási Áron szülőházát, és sírjára koszorút helyeztünk.

A hazaúton mindannyian nagyon elfáradtunk, de fantasztikus, gazdag élményekkel tértünk vissza.

Krajczár Blanka és Nagyfi Csinszka, 7.b osztályos tanulók, Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!