Hírek

2012.05.29. 18:12

Agyonverte barátját, mert félt, hogy feljelenti (frissítve)

Zalaegerszeg, Várföld - A barátját ölte meg az a 25 éves férfi, akit kedden állt a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa elé.

Arany Gábor

 Az előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt Szever István 2011. január 31-én hétfőn este Várföldén végzett a vele baráti kapcsolatot ápoló, mozgássérült H. Lászlóval.
 Szever István tettének indítékául legelső rendőrségi kihallgatásakor azt mondta: H. László lopással gyanúsította meg. Azzal, hogy egy kiló kenyeret emelt el tőle. Ezért határozta el vasárnap, hogy másnap este leszámol vele. Később arról beszélt, hatezer forintot lopott a hatvan év körüli férfitól, de lebukott és emiatt állt bosszút. Majd' egy év elteltével állt elő azzal, hogy azon az estén betörni ment a Béke utcában egy lakatlan házba. Zsákot, fejlámpát, kesztyűt vitt magával és  odabent kutatott, amikor felfigyelt az utcán álló H Lászlóra. Kiment hozzá, de a férfi  kérdőre vonta a betörés miatt és közölte vele, értesíti a rendőrséget.

 Szever ennek megakadályozása érdekében kissé lemaradva követte hatszáz méteren át a házáig H. Lászlót. Ott újra rákérdezett, értesíti-e a rendőröket, és az igenlő válasz hallatán  egy másfél méteres karóval többször megütötte. A férfi földre került, majd feltápászkodott és bejutott a lakásába, de közben is ütlegelte őt támadója. A szerencsétlen férfi hiába zárta be maga után az ajtót, mert Szever István betörte és újra lesújtott rá. A konyhában a földre lerogyott emberre záporoztak az ütések: a szakértő szerint legalább tucatnyi nagy és közel félszáz kisebb, közepes erejű. Szever ezek után a hűtőn talált késsel esett áldozatának, de az első szúrásnál a penge eltörött. Ekkor másik kést ragadott, azzal döfött, ám ennek a pengéje is eltörött, amikor a kiömlő vérben Szever megcsúszott és elesett.  Ezek után a melléképületben talált lapos vassal sújtott le többször barátjára - az igazságügyi szakértő 73 külsérelmi nyomot talált. Áldozata már nem mozdult, ekkor Szever felment a padlásra körülnézni, de a sötétben nem látott. Állítása szerint nem akart elvinni semmit. Ezek után még visszament a Béke utcai házhoz az ott hagyott holmijáért, majd hazatért.

A szerencsétlen férfi holttestére két nappal később bukkantak rá. Az ágyában feküdt alsónadrágra vetkőzve, de hogy miként szabadult meg ruháitól, arra az eljárásban nem született egzakt válasz. Szever tagadta, hogy ő vette le a ruhát, illetve, hogy visszatért a gyilkosságot követően is a házba.
 A bűncselekmény felfedezése után Szever István órákon belül őrizetbe került. A fiatal férfi nem tagadta a bűncselekményt. Tettét azzal indokolta, félt a feljelentéstől, bár utólag már látja, jobban járt volna, ha barátja hívja a rendőröket. Azt is elmondta, amennyiben H. László nem ígéri meg a feljelentést vagy hazafelé betért volna valamelyik ismerőséhez, akkor nem öli meg. A különbözőképpen előadott vallomásokat pedig azzal magyarázta: azt gondolta, ha kiderül a betörés is, akkor rablógyilkosságért ítélik el és félt a hosszú börtöntől.

 Szever István 2006 óta cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll. Állapota azonban nem akadályozta abban, hogy felismerje tette súlyát és következményeit. Érzelmileg labilis, de személyiségzavara az elmebetegség szintjét nem éri el, korlátozó tényezőként nem értékelhető.
 A tárgyalás szerdán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!