Hírek

2012.04.04. 11:27

Legyen egy kézben a beteg sorsa

Március elseje óta a zalaegerszegi mentésirányításhoz futnak be a nagykanizsai városi háziorvosi ügyelet hívásai. Az eddigi tapasztalatok magas állampolgári aktivitást mutatnak.

Horváth-Balogh Attila

Korábban az ügyeleten csengett a telefon, a segélykérő és az asszisztens közvetlenül beszélhetett egymással. Ha utóbbi szükségesnek ítélte, kiküldte az ügyeleti kocsit az orvossal, aminek nem egyszer az lett a vége, hogy végül mégis csak mentőt kellett hívni. Ez dupla kiszállást, növekvő költséget jelentett. Az új rendszertől hatékonyságot remélnek - nemcsak anyagit.

- A mentésirányítás munkatársa részletesen kikérdezi a telefonálót és egy jól bevált rendszer alapján kiszűri azokat a hívásokat, eseteket, melyek feltétlenül magasabb szintű ellátást igényelnek. Ezekhez mentőt küld, minden máshoz pedig a háziorvosi ügyelet autóját, amennyiben szükséges - mondta el Kovács István megyei mentésirányító-csoportvezető, aki azt is hozzátette: a nagykanizsai városin kívül még a zalaegerszegi, keszthelyi városi és vidéki, illetve a zalaszentgróti ügyeletet irányítják a megyeszékhelyről, azaz összesen 6 kocsit mozgatnak.


Az átalakítást még a kanizsai alapellátási intézmény előző vezetője, Kercsmaricsné Kövendi Ibolya indította el. Mint elmondta: az ország nagy részén már ez a rendszer működik, s a tapasztalat azt mutatja, hogy az nemcsak a büdzsé, hanem a betegek számára is előnyös. Sokba kerülhetnek ugyanis azok a percek, amelyek a beteg, háziorvosi ügyelet, mentők, kórház sokszögében vesznek el.

- Így megszűnnek a párhuzamosságok, a páciens hamarabb kapja meg azt az ellátást, ami adott esetben életmentő is lehet - így a már nyugállományú szakember. - Ugyanúgy lehet beszélni orvossal, mint előtte, kapcsolható konferenciahívás keretében.

Kovács Istvántól megtudtuk, Dél-Zalából havonta 5-600 hívást regisztrálnak, ami több, mint amennyi Zalaegerszegről és a városkörnyékről együtt érkezik. Akad banális okból induló megkeresés: van, aki hajnalban méri a vérnyomását, ám a csuklóra helyezhető mérő néha magas értéket mutat: jön a kérdés, mit tegyen. Ilyenkor ritkán lehet tanácsot adni távolról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!