Hírek

2012.04.18. 19:02

Kis f kalapnak nevezték az ügyfelet az egyik hitelintézetnél

Zalaegerszeg - "Szevasz Dondesz! A kis f...kalap azt hiszi, hogy csak úgy kiugorhat az egészből, majdcsak egyszer abbahagyja..". Ez a kedélyeskedő mondat banki ügyintézők közötti levélváltásból való. Véletlenül azonban megkapta ügyfél is...

Arany Gábor

- Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtam, többet nem tárgyalok velük - mondta a levélben nem túl hízelgően említett ügyfél, Frigyesi Sándor Frigyes. A Reziben élő háromgyermekes férfi és felesége, Déri Katalin az egerszegi törvényszék folyosóján osztotta meg velünk történetét.

- Tízmillió forintra lett volna szükségünk még 2008-ban, de a közvetítők igen rámenősek voltak és rábeszéltek, hogy 20 milliót vegyünk fel. Mindenféle grafikonokkal, számításokkal igazolták, hogy ez milyen jó lesz nekünk - kezdte Déri Katalin. - Azt terveztük, hogy amint eladjuk családi házunkat Pécelen, azonnal letörlesztjük a kölcsönt. A végén már nem is nagyon akartuk a hitelt, de mégis megállapodtunk. Alig telt el két hónap, 2008 szeptemberében a házat eladtuk és ki akartuk fizetni a svájci frank alapú tartozásunkat, ám nem engedték. Akkor kezdődött a kálváriánk, mert az UCB Ingatlanhitel Zrt. mindent kitalált, amiért nem lehet előtörleszteni. Közben a havi fizetnivalók megugrottak, ahogy az árfolyam a kezdeti 150 forintról emelkedni kezdett. Hiába telefonáltunk és leveleztünk velük- mesélte.

A levélfolyam egy nem nekik szánt cseppje eljutott Frigyesiékhez, ők akkor döntöttek úgy, más eszközhöz nyúlnak. Két évvel ezelőtt, 2010 februárjában befizettek 16,5 millió forintot, annyit, hogy a korábban törlesztett összegekkel az UCB visszakapja a folyósított kölcsönt. A hitelfelvételkor kötelezően megkötött és a bankra engedményezett életbiztosításukra fizetett hárommillió forintot pedig veszteségnek könyvelte el a család.

- Formai, illetve tartalmi hibák miatt a kölcsönszerződést semmisnek tekintjük, és ezért az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezzük - fogalmazott jogi képviselőjük, dr. Berecz Zsolt.

Mint elmondták, erre a bank az eddig eltelt idő alatt érdemben nem nyilatkozott, csak a megkötött szerződésre és az üzletszabályzatára hivatkozik. Ezekre alapítva a befizetetten túl az UCB még 13,7 millió forintot követel kamat és egyéb költség címén. Pontosabban utolsó ajánlatuk úgy szólt: Frigyesiék fizessenek egy összegben hétmilliót.

Azt nem sikerült megtudni, mi a végső álláspontjuk, mert a tárgyaláson nem jelentek meg, az idézés nem ért célba. Frigyesiék két éve adták be bírósági keresetüket, de mind ez ideig nem történt érdemi tárgyalás. A hitelintézet viszont jelenleg is felszámolja elmaradt kamatait, költségeit.

Megkerestük az UCB Ingatlanhitel Zrt.-t is, hogy adjanak magyarázatot a történtekre, ismertessék álláspontjukat, de nem kívántak élni a lehetőséggel.

A következő tárgyalást május elejére tűzte ki a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!