Hírek

2012.04.06. 06:50

Állami tulajdonba kerül a hévízi gyógyfürdőkórház?

Idén májustól állami tulajdonba kerül a hévízi kórház - áll egy, a szerkesztőségünkhöz a napokban eljuttatott levélben. Dr. Kvarda Attila, a szóban forgó intézmény főigazgatója érdeklődésünkre elmondta: egyelőre tervezetről van szó, mely az országgyűlés előtt van, de döntés még nem született.

Sámel József

- Ha elfogadják, a hévízi kórházat, hasonlóan a többi önkormányzati intézményhez az állam veszi át. A betegeket e változás nem érinti majd - fogalmazott.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere érdeklődésünkre azt válaszolta, egyelőre nincsenek információik a tervezett változással, az állami tulajdonba kerüléssel kapcsolatosan.

- Egyelőre sem a többségi tulajdonostól, sem az illetékes minisztériumtól nem kaptunk tájékoztatást az ügyről, mi is csak a sajtóból értesültünk a lista létezéséről - tette hozzá, megjegyezve: úgy tudják, több intézmény sorsát - köztük a hévíziét is - egyedileg bírálják el, ez pedig még nem történt meg. - Hévíz önkormányzata 26 százalékban tulajdonos a gyógyfürdőkórházban, a részét korábban háromszáznegyvenmillió forintért vásárolta meg. Ha változások történnek, vagyis a kórház tényleg állami tulajdonba kerül, ezt mindenképpen figyelembe kell venni, vagyis az összeg kompenzálása tárgyalási alapot kell, hogy jelentsen - hangsúlyozta a polgármester.


A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházzal kapcsolatosan a levél írója megfogalmazott egy félelmet is, miszerint úgy tudja, a minisztérium az országos beutalású intézetek körét, lehetőségeit módosítani szeretné, és öt intézmény kivételével regionális ellátást vezetne be. Így a hévízi kórház ellátási területe a környező négy megye (Zala, Somogy, Veszprém, Vas) egy-egy része lenne, akkora rész, ami 320 ezer lelket foglal magába. (Ez a lakosság 3 százaléka.) A maradék kilencvenhét százaléka ezután is jöhetne a kórházba, természetesen úgy, hogy megfizeti a teljes ellátást (ez egy napra körülbelül nyolcezer forint).

Dr. Kvarda Attila főigazgató hangsúlyozta: az információk ebben a formában nem igazak, s egyelőre e kérdésben is csak tervezetről van szó.

- Az egészségügyben újra meghatározzák a területeket, módosítják annak struktúráját - fogalmazott. - A kötelező aktív reumatológiai, illetve a krónikus ellátás eddig több mint 300 ezer lakost érintett a hévízi kórház esetében, a teljes Zala megyét, Veszprém és Vas egyes részeit, illetve néhány Somogy megyei települést. A tervezet szerint a terület növekszik, a kórháznak pedig ezután is módjában áll majd a területen kívülről érkező betegek ellátása. Belép egy új rend, jelesül a nagytérségi ellátó terület, mely Győr, Veszprém, Vas és Zala megye teljes területét foglalja majd magában. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy a várólistával és betegfogadási listával kapcsolatos szabályok, s a térítési díjak miként változnak. Várjuk a pontos információkat, melyekről természetesen részletes tájékoztatást adunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!