Hírek

2012.04.17. 16:00

A maximális biztonság a cél (frissítve)

Az elmúlt évekhez hasonlóan a térségbe érkező vendégek maximális biztonságáért dolgozik az idei szezonban a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség.

MTI

A keddi  szezonnyitó rendezvényén elhangzott, nem csupán a balatoni régiót tekintik kiemeltnek munkájuk során, a környező településekre is figyelnek.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere úgy fogalmazott, bár a városban kiváló a közbiztonság, tennivaló mindig akad. A polgárőrség és a rendőrség segíti e munkát.

Szabó Sándor, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület elnöke az idei terveket vázolva hangsúlyozta:  a megélhetési bűnözés egyre terjed, ami több feladatot ad a polgárőrség számára. Készülnek a munkára, szervezik a szolgálatokat, s mint kifejtette, a BVPSZ az idei szezonban is együttműködik a vízi rendészettel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőreivel. Tavaly két nagy átfogó razziát tartottak közösen, ehhez hasonlóra idén is számítani lehet. A vízi polgárőrök egyik fő feladatuknak az életmentést tekintik, ezért minden tagjuknak van már elsősegélynyújtó képesítése.


Bozsóky Ferenc elmondta, a Gyenesdiás, Balatongyörök és Vonyarcvashegy összefogásával két éve alakult BVPSZ jelenleg a Zala megyei és néhány somogyi tóparti település "szárazföldi" és vízi polgárőreinek munkáját hangolja össze, de szeretnék a tevékenységüket az egész Balatonra kiterjeszteni. Ott, ahol tevékenykednek, egyértelműen csökkent a strandlopások és kocsifeltörések száma, viszont a tópartról kiszoruló bűnözők nagyobb számban jelentek meg a háttértelepüléseken. Ezért idén jobban szeretnének ügyelni a háttértelepülésekre.

Bozsóky Ferenc kiemelte:  a parti biztonság szavatolása mellett figyelmet fordítanak az orvhalászat-horgászat elleni harcra. A halászati társasággal összefogva, együttműködési szerződés alapján végzik az ellenőrzéseket. A szervezet tagjai közül hetvenen végezték el a halőri tanfolyamot, ami segíti a munkát.

Horváth István, a keszthelyi rendőrkapitányság vezetője a személy- és vagyonbiztonság erősítését nevezte az idei nyári szezon fő céljának, hangsúlyozva, hogy "sikersztori" volt a tavalyi szezon a bűnüldözés szempontjából.
Emlékezetett arra, hogy a térségben tavaly jelentősen csökkent a garázdaság, a gépkocsilopások és a gépkocsifeltörések száma, emelkedett viszont a betörések száma. A vagyonvédelemben különösen fontos a bűnmegelőzés, amelyben nagy szerepe van a rendőrség mellett a polgárőrségnek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!