Hírek

2012.03.08. 16:02

Támogatják a zalaszentgróti középiskolai oktatás fennmaradását

A kormányoldal támogatja és mindent megtesz azért, hogy Zalaszentgróton legalább egy középfokú osztály működjön a jövőben is, hangzott el csütörtökön a Zala Megyei Kormányhivatalban tartott tájékoztatón a megyeszékhelyen.

MTI

Rigó Csaba kormánymegbízott és Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatóján elhangzott: Zalaszentgróton évek óta gond volt a beiskolázással, ezt a megye és a város önkormányzata egy megállapodással hidalta át: ha nem érte el  a normatívában előirányzott optimális létszámot, a 30 főt egy osztály, a város támogatást adott az iskola fenntartására. Zalaszentgrótnak e vállalása miatt 12 millió forintos tartozása van, amit természetesen ki kellene fizetnie a megyei intézményfenntartónak.


Idén a város vezetése egy gimnáziumi és egy szakközépiskolai osztályt szeretne indítani. Manninger Jenő úgy fogalmazott  - egyeztetve a kormányhivatallal és a szaktárcával is -, támogatják, hogy középfokú oktatás legyen Zalaszentgróton. 2013-tól várhatóan az alapfokú és a középfokú oktatást is a Megyei Intézményfenntartó Hivatalhoz tartozik majd. Az egységes fenntartás eredményes lehet, jobban megszervezhető, hogy az általános iskolából a helyi gimnáziumba jelentkezzenek majd a diákok. Az elnök kiemelte, ha nem jön össze a 30 fő, célszerű a városnak valamiféle támogatással részt venni a fenntartásban. Kulcskérdés persze az idei  beiskolázás, hiszen folytatásról csak akkor lehet beszélni.

Rigó Csaba hozzátette, az esély tehát adott, de az esély egyúttal felelősség is. Az majd április végén derül csak ki, hogy a városban és a városkörnyéken élők értékelik-e ezt és jelentkeznek-e az intézménybe. Az előzetes felmérések alapján egyébként úgy tűnik, csak egy osztály indítására van reális esély.


MÉG VANNAK NYITOTT KÉRDÉSEK
Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere úgy fogalmazott, a cél azonos és tény, jár a 12 millió forint is. Elmondta, a város létrehozta a Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központot, az alapító okiratban általános iskolai és középiskolai képzés is szerepel. Mivel az Asbóth-tagintézményben nem indul 9. osztály, úgy döntöttek, a központ keretein belül hirdetik meg két 9. osztály indítását. Ha az Asbóth 10-11-12-es diákjait is átveszik, a megyei intézményfenntartónak járó összeg csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!