Hírek

2012.03.08. 18:17

Pénzt kértek az előjogért? Feljelentést tett az ingatlanforgalmazó

Zalaegerszeg - Már nem dolgoznak az Otthon Centrumnál azok, akik tavaly több alkalommal is jogtalanul vettek át pénzt az ügyfelektől. Az ingatlanforgalmazó országos központja azonnal szerződést bontott velük, s feljelentést tett a rendőrségen.

zaol.hu

Az egykori egerszegi partner, a Zala Ingatlan Központ Kft. két munkatársa által elkövetett szabálytalanságokat egyébként az Otthon Centrum fővárosi vezetői vették észre egy belső vizsgálat során. Az Otthon Centrum Franchising Kft. amellett, hogy azonnali hatállyal felmondta a franchise szerződést, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, tájékoztatta lapunkat a központ.

Az ügyben megkerestük a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot, ám Salamon Róbert szóvivő közölte: konkrét személyre vagy cégre nézve nem adhat felvilágosítást.

- Annyi azonban elmondható - fogalmazott a rendőr alezredes -, hogy egy sértett feljelentése alapján a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon folyik olyan eljárás, amelyben egy zalaegerszegi cég ügyvezetőjével szemben csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás. Mivel a nyomozás során több hasonló jellegű bűncselekmény elkövetésére is gyanú merült fel, ezeket az ügyeket egy eljárás keretében vizsgálja a rendőrség.


A történtek kapcsán az OC leszögezte: a belső ellenőrzés során feltárt üzleti magatartás ellentétes a kft. eljárási rendjével és működési szabályaival. A cég azóta megbízható, tisztességes partnerrel tevékenykedik tovább Zalaegerszegen.

- Az OC-nek szigorú és egyértelmű szabályai vannak, egyebek mellett, hogy a vevő soha nem fizethet előleget, számára ugyanis ingyenes a szolgáltatás - bocsátotta előre Taar Ottó, az új megyeszékhelyi irodavezető, aki vallja: egy közvetítőnek nem kell pénzt kezelnie, mert nem az a dolga. - A volt partner azonban a vásárlók bizalmába férkőzve előleget vett fel, azzal kecsegtetve őket, hogy rendkívül kedvező áron végrehajtás alatt álló, vagy a végtörlesztés miatt eladó lakásokhoz juthatnak. A vásárlási előjogért pedig pénzt kért cserébe. Arról, hogy kiktől és mekkora összeget vettek át, rajtuk kívül senki nem tudott a cégnél.

A szakember az árak kapcsán megjegyezte: míg korábban egy-egy adásvétel során átlagosan 6 százalékot engedtek az eladók, ez tavaly év végére 8-ra nőtt, javult tehát a vevők alkupozíciója, ám féláron továbbra sem lehet lakást venni.

Taar Ottó leszögezte: az adásvétel során az első összeg, amit a vevő fizet, a foglaló, ám ezt értelemszerűen közvetlenül az eladónak fizeti, szerződéskötéskor. Az OC a vevőktől nem vesz át jutalékot, a sikerdíjat minden esetben az eladó fizeti sikeres tranzakció esetén.

- A közvetítő egy esetben kaphat pénzt a vevőtől, ha ezzel a vételi szándékot kívánja megerősíteni. Az ingatlanos ekkor az ajánlattal együtt pénzhordozó. A mérték 4-500 ezer forint, amit a közvetítő juttat el az eladónak, s megegyezés esetén az eladónál is marad, míg visszautasításkor a vevő visszakapja. Ha sikeres az ügylet, beleszámít a vételárba, ha nem, visszajár. De ezzel mi nem élünk.

Az ügyvédi költséget azonban mindig a vevő állja. Miután megköttetett a szerződés, a vásárló kifizeti a foglalót, ami a vételár 10 százaléka.

- A sikerdíjat az első pénzmozgáskor kell odaadni az ingatlanosnak, se nem előtte, se nem utána. A foglalóból - hangsúlyozza Taar Ottó. - Azért tehát, hogy a közvetítő felrakja a honlapra, hirdeti az ingatlant és megmutatja, nem kérhet pénzt.

A későbbi problémák elkerülése végett fontos, hogy a jogokat és kötelességeket szerződésbe foglalják a felek.

- Ebben benne kell legyenek a vállalások. Az iroda részéről az, hogyan árulja az ingatlant, az ügyfél részéről pedig, hogy hozzájárul ehhez. A sikerdíj mértékét, amely a vételár meghatározott százaléka, szintén bele kell foglalni a szerződésbe.

Az eladó háromféle szerződést köthet az ingatlanközvetítő irodákkal: kiemeltet, vezetőit és általánosat. Az elsőnél az eladást kizárólag az iroda intézi, a másodiknál az ügyfél is árulhatja ingatlanát, a harmadiknál pedig más közvetítőkkel is szerződést köthet az eladó. A sikerdíj az elsőnél a legalacsonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!