Hírek

2012.03.06. 10:19

Drogszigor: 8 év egy füves cigarettáért?

Esztelen vagy nem nélkülözhető. Szakértők, civilek, más érintettek e két végpont között sokféle jelzővel illetik a Büntető Törvénykönyv kábítószerügyben tervezett szigorítását. A koncepciót szétküldték társadalmi egyeztetésre , így már minden érdeklődő tisztában lehet vele: drogfronton nem a 2002 előtti szigor tér vissza, annál is komolyabb lesz a helyzet.

zaol.hu

A változásokkal kapcsolatban a terület zalai szakembereinek véleménye sem egységes.

A legfontosabb változás, hogy bűntetté minősítenek bizonyos átadói magatartást - ha hatályba lép az elgondolás, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, aki marihuánás cigarettával kínál egy buliban. Miközben hasonló mennyiség esetén a kereskedőt alig magasabb büntetési tétel, 5-10 év börtön fenyegeti. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) interneten hozzáférhető állásfoglalása szerint ez esztelen szigorítás .


A tervezet újraszabályozná a büntetés helyett orvosi, drogambulanciai kezelésként választható elterelés lehetőségét is. Ennek három előfeltétele is lenne: az illetőnek a nyomozás során fel kell tárnia az esetét a hatóságnak; illetve kizáró ok, ha valaki az előző két évben részt vett elterelésben, vagy kábítószer-ügyben eljártak ellene. Az ügyfelek döntő részét, az egyszerű fogyasztókat ez nem érinti - véli a TASZ -, a ténylegesen beteg függőket azonban nagyon is.

A tervezet más helyütt is ösztönzi a gyanúsítottat a hatósággal való együttműködésre. Egyik pontja szerint a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető lehetővé teszi a kábítószert átadó személy kilétének megállapítását . A TASZ itt attól tart, hogy rendkívül elszaporodnak az olyan, ma sem kivételes esetek, hogy valaki megkérdőjelezhető vallomások alapján kerül bíróság elé. A társaság szakértői szerint a lehetőség a nyomozati munka színvonalának sem használ.

Pethő Attila, a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium tanára a TASZ-tól idézett első két aggállyal egyetért. Ezekre a problémákra - tudatja - a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Nemzeti Drogmegelőzési Irodájának állásfoglalása is rámutat.

- Azért is érzem túlzottnak a büntetési tételeket, mert közben a zalai iskolákban sokkal hangsúlyosabb dohányzás- és alkoholproblémákkal alig törődünk - fogalmazott. - Pedig ezek sokkal inkább betegítik a társadalmat. Ugyanezért nagy hibának tartom a szabad pálinkafőzést is. Amúgy nem elég csak büntetni, elrettenteni, a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Úgy a szakemberek prevenciós munkájára, mint a fiataloknak értelmes elfoglaltságot kínáló programszervezők tevékenységére. Illetve - bár tudom, ez a legnehezebb, hiszen társadalmi szintű problémákat kellene orvosolni - úgy meg kellene erősíteni a családokat, hogy a szülők a napi anyagi gondok helyett tudjanak igazán figyelni a gyerekeikre.


Pethő Attila tart tőle, hogy e jogszabály áldozataként esetleg börtönbe kerülnek fiatalok, akiknek nem ott lenne a helyük; miközben magán a problémán a puszta fenyegetés nem enyhít sokat. A városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban vele együtt dolgozó Major Zsolt, a helyi Kortárs Segítő Egyesület vezetője viszont úgy közelíti a kérdést: ha csak egy fiatalt sikerül visszatartani a kábítószerezéstől, illetve megmenteni a fenyegető drogos haláltól , már nem volt hiába a keménység.

- A tervezetről első körben még az jut eszembe, hogy ez is annyit ér, amennyit be lehet belőle tartatni - mondta. - Mert nagynak tűnik a szigor, de vajon tud-e majd elég gyorsan reagálni a rendőrség, lesz-e ember és eszköz; lesznek-e laborok, szakértők, mert a vizsgálatok bonyolultak és nem olcsók; és felkészült-e az egészségügy is elegendő kórházi ággyal. Remélem, hogy minderre igen a válasz, de félek, hogy inkább nem...

Jogszabályról - pláne, hogy még csak előkészületben van - a rendőrségtől véleményt nem kaphattunk, de drogfronton a testületet érintően is van friss változás: múlt csütörtökön lépett életbe a szintetikus (avagy dizájner) drogok internetes forgalmazásának megakadályozásáról szóló jogszabály.


- Ezeket az anyagokat meglévő kábítószerek kémiai összetételének módosításával állítják elő, így a tiltólistákon meg nem található, ám szinte ugyanolyan szert hozva létre - mondta Bükiné Papp Zsuzsanna őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, aki rámutatott arra is: a pszichoaktív anyagok éppen azért különösen veszélyesek, mert a megváltozott összetétel miatt még a készítő sem tudja, milyen mellékhatásaik lehetnek. - Mostanáig ezekhez bárki legálisan hozzájuthatott, s az anyagok megjelentek Zalában is - a hagyományos kábítószerek rovására. Fontos, hogy mostantól a tilalom nem összetételre, hanem kémiai bázisokra vonatkozik majd, tehát mondjuk egy amfetaminalapú anyag mindenképpen tiltott lesz, bármit is kevertek bele megtévesztésül. A kínálati oldal újító törekvései elleni harcban fontos lehet az is, hogy ha eddig nem ismert anyagot találunk, azt gyorsított szakértői vizsgálat után, legkésőbb egy éven belül tiltó listára kell vetetnünk.

Csak persze - utalva a Major Zsolt által említettekre - ezt győzni kell szakértővel, laboratóriummal, pénzzel. Közben a rendelet végül mégsem lépett hatályba, a közzététellel ugyanis meg kell várni az Európai Bizottság - egyébként sürgősséggel zajló - notifikációját. A csúszás azonban várhatóan nem lesz hosszú, csupán március közepéig ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!