Hírek

2012.02.10. 12:01

Vigyázat, elfagynak a vízórák - A fogyasztó felelőssége a védekezés

Az elmúlt napokban a fagyos időjárása miatt több helyen is elfagytak a vízórák. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy fagy elleni védekezés a vízmérőhelyen a fogyasztó felelőssége és feladata.

zaol.hu


A zalai megyeszékhelyen például  több mint 130 esetben vonultak a vízügyi szakemberek. Mivel a hideg folytatódik, a bosszúságok, s a magas vízszámlák elkerülése végett érdemes gondoskodni a vízórák védelméről.

 A zegtv.hu beszámolója szerint a múlt hét óta napi 30-40 bejelentés érkezik fagyott vízmérőről, ennek egynegyedrészét Zalaegerszegről, míg háromnegyed részét vidékről kapják.

A fagy elleni védekezés a vízmérőhelyen a fogyasztó  felelőssége és feladata - mondta Langstadler Attila a Zalavíz igazgatási osztályvezetője, hozzátéve, hogy  az elfagyott vízóra szerelési díja  közel 10 ezer forint.

A nagy hidegben maga a vízmérő, illetve akár a falon belül lévő vízvezeték hálózat is károsodhat, érdemes előre felkészülni a téli hidegre - áll a  Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében. A legtöbb probléma a télen nem használt, nem fűtött nyaralókban szokott előfordulni. Amennyiben maga a vízvezeték károsodik, és az elzárt csapok ellenére valahol elfolyik a víz, akkor a vízmérő által mutatott mennyiséget kell kifizetnünk.

A másik gyakori eset, amikor maga a vízmérő károsodik, ebben az esetben, ha a vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani. Ez télen nem használt nyaralók esetén kifejezetten hátrányos lehet a fogyasztók számára, hiszen a jogszabály nincs arra tekintettel, hogy pontosan mikor használja a nyaralót, mikor veszi igénybe a vízszolgáltatást, téli időszakra is ki fog jönni egy átalányösszeg.

Amennyiben a vízmérő hibásodott meg, és a fenti számítás szerint kell fizetnünk a vízdíjat, akkor ugyanezen számítás szerint kell megfizetnünk a szennyvízdíjat is, ha közműves szennyvízelvezetés szolgáltatással rendelkezünk. Kicsit könnyebb a helyzet, ha az ivóvízvezeték hibásodott meg, mert ebben az esetben nem kell megfizetni a szennyvízdíjat azon vízmennyiség után, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott.

Mit lehet mégis tenni? Utólag már nem sokat, a legfontosabb a megelőzés. Érdemes vízteleníteni még ősszel, de akár még most is olyan ingatlanok esetében, melyeket huzamosabb ideig nem használunk. A vízmérő-aknák esetében érdemes némi szigetelésről gondoskodni, mely lehet egy hungarocell lap, vagy akár egy kartondoboz fejjel lefelé a vízmérőre állítva-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!