Hírek

2012.02.14. 16:46

Új helyre kerül a zalaapáti helytörténeti gyűjtemény

Egykor leányiskola, majd zárda volt, hamarosan pedig helytörténeti gyűjteménynek ad helyet, s egyfajta közösségi házként is funkcionál majd a Zalaapáti központjában álló épület.

Sámel József

A sok értékkel büszkélkedő falutörténeti gyűjtemény végre megfelelő helyre kerül az önkormányzatnak és a Zalaapáti Községért Alapítványnak, s az általuk benyújtott két sikeres pályázatnak köszönhetően. Amint Vincze Tibor elmondta, a külső felújítást MVH-, a belső terek rekonstrukcióját pedig Leader-pályázatból finanszírozzák. A munkálatokra összesen 27 millió forintot költenek.

- Nagy és szép épületről van szó, mely számos funkcióval bírt már az elmúlt évtizedekben - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: hosszú ideig csak egyfajta raktárként működött a ház, az állapota nem volt már tartható. Ezért határozták el, hogy a jövőben többfunkciós intézményként kívánják működtetni.


- A felújítást régi fényképek alapján végezte a kivitelező, nem kétséges, hogy községünk egyik színfoltja lesz az épület, mely a központban található. Ide tartozik, hogy e rekonstrukció már része a faluközpont megújítási folyamatának. A templom, az iskola után most újabb állomáshoz érkeztünk. A külső mellett megújultak a belső terek, s természetesen a fűtési rendszer is modernné vált.

Az épületben nem csak a falutörténeti kiállítás kap helyet, abban rendezvényeket és iskolai foglalkozásokat, előadásokat is tartanak majd.

- Törekvéseink között szerepel, hogy az új épület kiváltja majd a nem éppen jó állapotban lévő művelődési ház funkcióit is - folytatta Vincze Tibor, akitől megtudtuk: a munka tavasszal befejeződik, s várhatóan áprilisban megnyitják a közönség előtt az épületet, benne a helytörténeti kiállítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!