Hírek

2012.02.29. 19:01

Tartozás van, víz nincs, de hogyan tovább Nagybagolán?

Nagykanizsa - A hivatalos szervek sem tudják megmondani, hogy a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. jogszerűen zárta-e el a a vizet a Nagybagolai-hegyen. A vonatkozó jogszabály sem elég egyértelmű és világos.

Sámel József

Mint arról beszámoltunk: a Vízmű tetemes hátralék miatt a hét elején felfüggesztette a vízszolgáltatást a Nagybagolai-hegyen. A társaság nem közvetlenül a telektulajdonosokkal, hanem az általuk létrehozott Hétforrás Vízitársulattal áll kapcsolatban, s miután utóbbi hosszú ideje nem fizetett, a szolgáltató a szerződés értelmében elzárta a csapot. A társulás tagjainak többsége rendesen fizette a vízdíjat, ám a néhány nemfizető miatt most ők sem jutnak ivóvízhez. Ez pedig közegészségügyi kérdéseket is felvet.

- Nem jogi, hanem kizárólag közegészségügyi oldalról közelítem a problémát - kezdte dr. Cseh Miklós, a megyei kormányhivatal közegészségügyi osztályvezetője, aki jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy a Vízmű teljes korlátozást vezetett be a területen, ugyanis az egészséges ivóvízhez mindenkinek joga van. - A vonatkozó kormányrendelet szerint a lakossági ivóvíz-szolgáltatást nem lehet teljesen felfüggeszteni, csupán időben és mennyiségben korlátozni.


Kassai Zoltán, a Dél-zalai Víz- és Csatornamű elnök-vezérigazgatója kijelentette: szolgáltatóként nem vizsgálhatták, hogy a Hétforrás társulatnak a felhasználók közül ki fizetett és ki nem. Hangsúlyozta: a zrt.-nek a zártkerti ingatlanok tulajdonosai közül sen-ki sem fizetett. A Nagybagolai hegy vízellátó rendszere - beleértve a csöveket és az esetleges vízmérőket - a Hétforrás Vízitársulat tulajdonát képezik, ők rendelkezhetnek felette és ők az üzemeltetők is. Kassai Zoltán szerint a Vízmű az önálló gazdálkodó szervezetnek minősülő társulatnak nyújtott vízszolgáltatást szünetelteti. Ebben az értelemben a Vízmű termelési célú ivóvizet szolgáltat, s ezt díjtartozás esetén szüneteltetheti. Az elnök-vezérigazgató azt is jelezte, hogy hétfő óta sem az ingatlantulajdonosok, sem a társulás képviselői nem keresték meg a társaságot, sem a tartozás kiegyenlítésével, sem egyéb áthidaló megoldással kapcsolatban.

A történtek kapcsán dr. Gyergyák Krisztina kanizsai aljegyzőt is megkerestük, aki elmondta: vizsgálják, hogy a jegyzőnek, esetleg az önkormányzatnak van-e bármilyen kötelezettsége ez ügyben.



Kapcsolódó cikkünk: 
Ivóvíz nélkül - A nem fizető tulajdonosok miatt egész Nagybagola bajban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!