Hírek

2011.12.18. 17:42

Nemzetiségi nap - Az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő

Az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő - kezdte Szent István király örökérvényű gondolataival köszöntő beszédét a megyei nemzetiségi napon Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat kulturális bizottság elnöke.

Gyuricza Ferenc


A szombaton délután Pákán megtartott rendezvény ünnepi műsorral kezdődött, mely során a cigány kisebbség, valamint a német és a horvát nemzetiség képviselői is ízelítőt adhattak kulturális hagyományaikból. Ezt megelőzően Pácsonyi Imre éppen arról beszélt, hogy azért különösen fontos az ősi kultúra megőrzése, a hagyományápolás, mert jövője csakis annak a nemzetnek lehet, amely a gyökereiből építkezik.

Vajda László, az immár kilencedik alkalommal megrendezett nemzetiségi napot szervező Kisebbségi és Nemzetiségi Bizottság elnöke emellett az érdekképviselet fontosságát is hangoztatta. Kitért arra, bár Zala megyében csak a romák és a horvátok tudtak megyei szintű szervezetet felállítani, de a német kisebbség képviseletét is megfelelő szinten látják el.

- Aggodalommal tekintünk a 2012-es esztendő elé, mert egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a kisebbségi önkormányzatok - mondta  Vajda László. - A pályázatokra figyelünk, hiszen a kultúra és a hagyományápolás pénzbe kerül, s ezt saját erőből már nem tudjuk biztosítani. Bízunk a jogalkotók bölcsességében, számítunk rá, hogy megtalálják a lehetőségét annak, hogy a 13 magyarországi kisebbség támogatását a jövőben is lehetővé tegyék. 

A nemzetiségi napon elismerések átadására is sor került, így a kisebbségi és nemzetiségi bizottság döntése alapján a Zalában élő németajkú emberek érdekében végzett kiváló munkájáért Schmidt József, hagyományőrző tevékenységéért és a horvát, illetve a magyar népdalkincs fennmaradása érdekében végzett több évtizedes áldozatos fáradozásaiért Bróz Józsefné a fityeházi asszonykórus tagja, míg a hatékony érdekképviseleti eredményeiért Orsós Attila, a lovászi ckö elnöke vehette át Ferkovics József festőművész alkotását. Hasonló elismerésben részesült még a Zala Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat volt irodavezetője, Bogdán Judit is, a rendezvénynek helyet biztosító Páka polgármestere, Lukács Tibor pedig emléklapot vehetett át az ünnepség során.

Zala megyében három nemzetiséget tartanak nyilván. Vajda László kérdésünkre elmondta: a romák 58, a horvátok 12, míg a németek 7 településen tudtak kisebbségi önkormányzatot létrehozni. Ezek mellett több művészeti csoport is működik, melyek közül néhány be is mutatkozott a nemzetiségi napon. A bizottsági elnök azt is elmondta, a nemzetiségek jövőjét az idei népszámlálás eredménye is befolyásolhatja.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!