Hírek

2011.12.23. 19:19

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék

A parlament a minap áldását adta rá, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő összegen felül a gondozásért külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó önkormányzat.

Magyar Hajnalka

A gondozási díj maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet, tehát ha a családban egy főre 100 ezer forint nettó bevétel jut, akkor maximum 25 ezer forint. Kivételt képeznek a nagycsaládosok, a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg gyermeket nevelők.

Ugyancsak mentesülnek a gondozási díjtól a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők.  Az önkormányzatoknak  áprilisig kell eldönteniük, élnek-e a lehetőséggel, s mekkora térítési díjat kérnek a szülőktől.


- A kérdésben a közgyűlés hoz majd döntést a jövő év elején, amikorra tisztázódnak a költségvetés kondíciói - reagál Hardubé Judit, a zalaegerszegi önkormányzat népjóléti osztályának vezetője. - A gondozási díj bevezetése az önkormányzatra háruló terhek csökkentésén túl azt is szolgálja, hogy letisztultabb struktúrát alakítsanak ki a díjak fizetésében. Eddig ugyanis a bölcsődéknek lehetőségük volt arra, hogy a rezsiköltség maximum 50 százalékát beépítsék az étkezési díjba, Zalaegerszegen ezt 30 százalékban érvényesítették. Jövőre azonban nem vegyíthető a kétféle költség, az étkeztetés fejében csak a nyersanyagnorma kérhető el a szülőktől, minden egyebet a gondozási díj takarna be.

Az étkezési díjon túli hozzájárulás ötlete tehát nem újkeletű. A tárca által hangoztatott indokok között szerepel az is, hogy közelíteni kellene az önkormányzati és a magánintézmények árait, jelenleg ugyanis túl nagy a kontraszt. Tény, a gyerekek számára nyújtott napközbeni ellátási formák közül a bölcsőde kiugróan a legdrágább.

Ennek oka, hogy az életkori sajátosságokból következően sok gondozónő kell az apróságok mellé, s a saját konyhák fenntartása szintén létszámigényes - tudjuk meg Prenner Zsuzsától, a négy intézménnyel (Cseperedő, Napsugár, Tipegő, Űrhajós) működő zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék vezetőjétől, aki adatokkal is alátámasztja szavait. A 368 zalaegerszegi bölcsődei férőhely fenntartása tavaly összesen 327 millió forintba került. Ebből 67 millió az étkezési térítési díjakból befolyó bevétel, 128 millió volt az állami normatíva, s még így is 132 millió forintot kellett hozzátennie az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy havonta, minden egyes gyerek ellátásához 40 45 ezer forintottal járul hozzá az önkormányzat.


- A fenntartó minden változásnál, így most is kikéri a véleményünket - folytatja Prenner Zsuzsa. - Úgy látjuk, hogy a családok jelentős részének még a minimális, napi 100-200 forintos gondozási díj is problémát jelenthet, így mi biztosan alacsony térítési díj kiszabására teszünk javaslatot. Látva a kereseti igazolásokat, a szülők 8085 százalékának komoly gondot jelentene egy magasabb, mondjuk 20 ezer forintos havi gondozási díj kifizetése.

Az étkezésért pillanatnyilag napi 514 forintot fizetnek a szülők, ami egy hónapban 10-11 ezer forintra rúg. Épp áprilisban emelték a díjat, élve a rezsiköltség egy részének beépíthetőségével. Jövőre, a törvényi változások miatt ezt is át kell alakítaniuk.

Amennyiben a bölcsődék által elfogadhatónak tartott, napi 200 forintos gondozási díjjal számolna az önkormányzat, az körülbelül évi 10 millió forintos plusz bevételt jelentene számára. Az összegre vélhetőleg nagy szükség lesz, különösen annak fényében, hogy, amint az előző két évben, úgy jövőre sem változik a bölcsődei normatíva. Ez pedig, az emelkedő árak mellett, lényegében csökkenő támogatást jelent.


- Meggyőződésünk, hogy egyetlen önkormányzatnak sem célja, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a szülőket az elérhetetlen térítési díjjal - folytatja a bölcsődevezető. - Hiszen nagy szükség van a szolgáltatásra, pillanatnyilag is 86 gyerek szerepel a várólistán. Erre való tekintettel a város 28 új férőhelyre pályázik (az ötletet egyhangúlag támogatta a szerdai közgyűlés), amelyeket kedvező elbírálás esetén az Űrhajós utcai bölcsődében alakítanak majd ki.

Emellett, korlátozott létszámmal már negyedik éve működik a megyeszékhely összes bölcsijében az időszakos gyerekfelügyelet, ahol az étkezésen felül napi 500 forintos térítési díjat kérnek a szülőktől. A jövőben bővíteni tervezik e szolgáltatást.

A zalaszentiváni önkormányzat jövőre még biztosan nem vezeti be a gondozási díjat  felelte érdeklődésünkre Dormán Miklós polgármester. Döntésük logikus, hiszen most építették fel jórészt pályázati forrásból vadonatúj, két csoportban összesen 26 gyereket fogadó bölcsődéjüket, avval a céllal, hogy a munkát vállaló édesanyák helyben helyezhessék el gyermekeiket.

- Ha bevezetnénk a gondozási díjat, az ellentmondana törekvéseinknek - summáz a polgármester. - Ráadásul az új intézményben sikerült olyan korszerű, energiatakarékos megoldásokat alkalmaznunk, amelyeknek köszönhetően a bölcsőde üzemeltetése nem jelent számunkra vállalhatatlan terhet.


A fővárosi átlag havi 40-60 ezer forint
Magánbölcsőde Zalaegerszegen nem működik, van azonban két családi napközi, amelyek felvehetnek 3 év alattiakat is. A térítési díjaik napi 1700 és 2100 forint között mozognak, attól függően, hány napot tölt ott a beiratott gyermek.  Az ár viszonylag még barátságosnak tekinthető például az idén megszűnt budapesti Pikler-intézet havi 80 ezer forintos tarifájához képest. A fővárosi átlag havi 40-60 ezer forint, függetlenül attól, hogy a gyerek betegség miatt hány napot tölt valójában a közösségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!