Hírek

2011.12.23. 07:59

2012: a munkabér továbbra is sokba kerül majd

Januártól változik a béren kívüli juttatások rendszere.Ekkortól múlt időben beszélhetünk például a 18 ezer forintos étkezési utalványról. De jön Erzsébet, amely viszont csak 5 ezer forinttal gyarapítja majd a család havi költségvetését...

Varga Lívia

- Sokat változtak az adótörvények 2012-re, ám a munkabér kifizetése továbbra sem lesz olcsó - szögezi le Fata László nagykanizsai cafeteria szakértő.

- Ha egy munkáltató bruttó 200 ezer forint juttatást akar biztosítani dolgozójának, az neki 257 ezer forintjába kerül, amiből ráadásul a dolgozó csak 131 ezret kap kézhez. Ahelyett azonban, hogy zsebbe fizetnénk, célszerű kihasználni az adórendszerben rejlő kedvezményeket - tanácsolja Fata László.

Még annak ellenére is, hogy jövőre majd 12 százalékkal emelkedik a béren kívüli juttatások közterhe. A nettó 131 ezer forint ugyanis kedvező adózású elemekkel a 257 ezer helyett mindössze 172 ezer forintjába kerül a munkaadónak, hisz 30,94 százalék adót (azaz szétbontva a juttatás 1,19 szerese után 16 százalék szja-t és újdonságként 10 százalék EHO-t) kell fizetni (szemben az idei 19,04 százalékos kedvezményes adóteherrel), míg - maradva a fenti példánál -, ha 257 ezret adna a cég, abból 196 ezret tudnának ily módon felhasználni a dolgozók. Ráadásul léteznek teljesen adómentes elemek is. Ellenben, ha bérként kapják az összeget, a munkáltatótól 28,5, a dolgozótól pedig 34,5 százalékot vonnak le.

Új szabály azonban, hogy amennyiben átlépjük az 500 ezer forintos határt, akkor a felette levő részre már 51,17 százalék a teljes közteher, ahogy az egyes juttatásokhoz rendelt korlátok átlépése esetén is.

- A dolgozók által rendkívül kedvelt 18 ezer forintos étkezési utalvány jövőre megszűnik, így mindenki azon gondolkodik, milyen forrásokkal lehet ezt pótolni. Erre jövőre három különálló, egymástól függetlenül is adható támogatási lehetőség áll rendelkezésre - tájékoztat Fata László, akivel a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány egy rendezvényén váltottunk szót. - Azon cégeknél, ahol a telephelyen(!) biztosítani tudják a munkavállalók étkeztetését, havi 12 ezer 500 forintig támogathatja ezt kedvező adózással a munkáltató. A második lehetőség az Erzsébet-utalvány, amely a korábban megszokott hideg étkezési utalvány feladatait látja el, ám a havi 5000 forintos tömböt, amit célszerű negyedévente kiosztani, jövőre vendéglátóhelyeken is el lehet költeni még.

A vásárlás azonban kezdetben okozhat némi nehézséget, hisz az a bolt, ahol eddig költöttük el az étkezési utalványt, nem biztos, hogy - legalábbis rögtön az induláskor - csatlakozik a programhoz. Jelenleg egyébként 11 ezer 610 elfogadóhely van, ezek közül 1360-ban meleg étkezésre is felhasználható majd az új cafeteria juttatás, ami januártól igényelhető a kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálattól. Az ígéretek szerint azonban, aki az elsők közt, már február elején, a januári fizetés mellé megkapja az új étkezési jegyeket, már több mint 20 ezer elfogadóhelyen költheti el azt.

S mindezek mellett a Széchenyi Pihenő Kártyára is utalhat a munkáltató étkezésre fordítható juttatást, évi maximum 150 ezer forintig, ám ezt csak meleg étkezésre lehet majd használni. Így, persze csak szerencsés esetben, akár havi 30 ezer forinttal is támogatható a dolgozók étkezése.

S ha már az üdülési csekket felváltó SZÉP Kártyánál tartunk: markáns változás, hogy az ezen adott juttatást jövőre három alszámlán kezelhetik majd a munkavállalók.

- Az erre utalható kedvezményes adózású keret 450 ezer forint dolgozónként. Ebből 225 ezer forintot szálláshelyre és belföldi utazásra lehet költeni, a már említett 150 ezret meleg étkezésre, a fennmaradó 75 ezer forint pedig a rekreációt, egészségmegőrzést szolgálja, azaz sportolást, múzeumi vagy állatkerti látogatást, valamint humán-egészségügyi ellátást, illetve fizikai közérzetet javító szolgáltatást is finanszírozhatunk belőle - tájékoztatott Kámán Vilmos, a zalaegerszegi OTP ügyfélkapcsolati igazgatója ugyancsak a ZMVÁ-s kerekasztal-beszélgetésen.

Jelenleg ilyen kártyát - a szolgáltatókra vonatkozó szigorú szabályok következtében - az OTP, a KH és az MKB bocsáthat ki. S mivel az üzemeltetést is jogszabály rögzíti, a feltételekben csak csekély eltérés lehet.

- A juttatás folyósítása és a kártyával történő fizetés díjmentes, a teljes körű elektronikus ügyintézés révén kevés adminisztrációt igényel - folytatja Kámán Vilmos. - Beváltáskor pedig pontosan annyit vonnak majd le, mint a termék vagy a szolgáltatás ellenértéke, megszűnik tehát a papíralapú utalványok okozta kényszervásárlás. Az adott évi juttatást a következő év december 31-ig kell felhasználni, különben elveszik. Az elfogadóhelyek száma dinamikusan nő, jelenleg több ezer szállás és melegétel szolgáltató áll készen arra, hogy elfogadja az OTP Szép Kártyát.

Nagy népszerűsége ellenére megszűnik az internettámogatás, mivel számos visszaélés történt vele. Több juttatásfajta kiadása viszont a 2011-es szabályok szerint működhet tovább, hangsúlyozza Fata László. Ezek közé tartozik a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár. Jövőre ez utóbbiban felgyűlt pénzt szinte kizárólag gyógyszerekre, gyógykezelésekre lehet költeni.



Sporteseményre szóló belépő/bérlet évi 50 ezer forintig jövőre is adómentesen adható, hívja fel a figyelmet Fata László, ezzel tehát az 500 ezer forintos összkeretben sem kell számolni. S januártól a kockázati élet- és balesetbiztosítás mellett a munkáltató által fizetett betegségbiztosítás is adómentessé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!