Hírek

2011.11.20. 10:07

Szomorú Péntek: felelősséggel a magyarságtudat és az anyanyelv iránt

A hazai könnyűzenei paletta egyedülálló kezdeményezéseként, felvidéki és zalai zenészek összefogásával jött létre a Szomorú Péntek együttes. A zenekar nemcsak nevével utal a trianoni békediktátumra, de dalaiban is ezzel a témával foglalkozik.

Gyuricza Ferenc

A Szomorú Péntek egymástól dolgozó zenekarok tagjaiból jött létre. Az énekes Fercsák Valter, illetve a basszusgitáron játszó Babos László a Zala megyei Légkalapács és Titánok soraiban edződtek, míg a többiek - a gitáros Szemerédi István, a dobos Lojda Csaba és a billentyűs Balázs Patrik - a felvidéki Ayers Rock meghatározó zenészei. A közös szálat a zenei iránt érzett szeretet mellett az azonos világnézet jelentette számukra.

- Véletlenül találtunk egymásra, s egy Gutorföldén megtartott közös koncerten alapoztuk meg barátságunkat - mondta Babos László. - Azt követően is tartottuk egymással a kapcsolatot, s ebből adódóan hol felvidéki barátaink jöttek hozzánk fellépni, hol mi utaztunk ki egy-egy koncert erejéig. Körülbelül négy-öt évvel ezelőtt vetettük fel, hogy jó lenne egy közös zenekart hiszen mindannyiunknak voltak olyan ötletei, amelyeket saját együttesünk profiljába nem illett. Érdekes módon, ezek az elképzelések nagyon jól összecsengtek, így született meg a Szomorú Péntek, amelynek alapító tagjaihoz a közelmúltban még egy gitáros, Palik Gábor is csatlakozott.


A két zalai zenész korábban a hardcore és a tradicionálisabb heavy metal stílusában dolgozott, míg a felvidéki zenekar a dallamos hard-rock stílusának volt híve. A Szomorú Péntek együttest zeneileg nem kategorizálják, hiszen dalaik szélesebb spektrumot ölelnek át, így csupán nemzeti rockzenekarként aposztrofálják magukat.

- Ars poeticánk a magyarságtudatunk és nyelvünk megőrzése határon innen és túl - folytatta Babos László. - A dalaink egy témával, a gyászos trianoni eseményekkel, illetve az abból adódó társadalmi-politikai viszonyokkal foglalkoznak. Saját szerzeményeink mellett régi, a két világháború közt íródott dalok rockosított változatait adjuk még elő a koncerteken. Azt valljunk, hogy büszkének kell lennünk magyarságunkra, ezért számunkra elfogadhatatlan, hogy a határon túli testvéreink korlátozás nélkül nem használhatják az anyanyelvüket.

A földrajzi távolság miatt a Szomorú Péntek viszonylag ritkán tud színpadra lépni. Az együttes a próbáit általában a koncertekhez köti, arra törekszenek, hogy a fellépést megelőző napon tartsák a próbáikat. A Szomorú Péntek amúgy nemcsak Zalában és a Felvidéken lép fel, egyre gyakrabban hívják őket Budapestre, illetve további nagyvásárokba is koncertezni. A zenekar egyelőre egy öt dalt tartalmazó bemutatkozó CD-vel rendelkezik, de a rövid távú terveik között szerepel egy saját album kiadása is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!