Hírek

2011.11.18. 18:21

Pannon ételkincsek: befűtöttek az új kemencébe Dötkön

Régi időkre emlékeztető kemencét avattak pénteken délután a Noé borház mellett Dötkön. Természetesen ki is próbálták a létesítményt, a bográcsokban hagyományos étkek főttek. A Zalai Borút Egyesület évadzáró vigasságán történt mindez, melynek ezúttal nem csak a szezon értékelése, hanem más apropója is volt.

Sámel József

- A Bugyborék Egyesület a zalabéri-pakodi hegyen nemrég túraútvonalat alakított ki, az együttműködésünknek köszönhetően a dötki borház az egyik állomás. E program keretében készült el a kemence - fogalmazott Szőkéné Hajduk Andrea, hozzátéve: a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Program keretében kidolgozták, illetve beindították a Pannon Gasztronómiai Élmények sorozatukat, melynek keretében zalai vendéglőkkel közösen kínálják az ételcsoportokat.


- Öt témát választottunk, melyekhez speciális étlapokat készítettünk  - folytatta. - A szürethez Zalaegerszegen a gyümölcsözönt, a Pannónia kincseihez (ehhez tartozik a mai hagyományos étkeket felvonultató  dötki rendezvény, majd folytatódik a karácsonyi és a szilveszteri menüsorral) a korabeli gasztronómiát választottuk. Lenti környékén tökös, Zalakaroson tejes-mézes ételeket mutatunk be. Zalaszentgróton -  a Kultúrtivornya keretében -  vadaké és boroké lesz a főszerep.

A Zalai Borút Egyesület a pályázat keretében turisztikai kínálatot és infrastruktúrát fejleszt. A partnerekkel (Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermesztők, Zalaszentgrót önkormányzata) Szlovéniában turisztikai centrumot építenek, Zalaszentgrót térségében női borász és sommelier tanfolyamot is szerveznek.

A programban műsort adott a pakodi Margaréta Dalkör.


A borvidék öröksége
- A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult meg, a székhelye Zalaszentgrót
- Cél a zalai borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvása, a borturizmus fejlesztése
- A szervezet 102 tagot számlál, 82 természetes személy mellett tíz önkormányzat, 4 szakmai szervezet és hat vállalkozás csatlakozott
- Több eu-s pályázatot nyertek már partnereikkel, ennek köszönhetően alakították ki a szentgróti turisztikai centrumot



Turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!